To je to što me zanima!

'Moja baka je s Bleiburga sama vodila djecu. Nisu im dali vode'

Komemoracija za stradale na Križnom putu u subotu je na Bleiburgu okupila članove obitelji stradalih 1945. Neki od njih ispričali su nam svoje priče
Vidi originalni članak

Suprug je na Križnom putu izgubio svog, a ja svog djeda, priča nam Marija Pranjić iz Vinkovaca.

Sa suprugom Zvonkom prvi put došla je u Bleiburg kako bi i ona i on odali počast svojim djedovima.

HITLEROV POZDRAV Incident u Bleiburgu: Priveli su čovjeka zbog uzdignute desnice

- Baka je s četvero djece zaprežnim kolima došla do Bosne. Imala je dvadeset godina kad je ostala udovica - prepričava nam Zvonko.

Te 1945. baka i djed, kaže, došli su do Bleiburga. Djed je bio satnik ustaške vojske.

- Rekao je baki da će on lakše preko, a njoj savjetovao da se vrati doma. Uvijek nam je pričala da joj nitko u Sloveniji nije htio dati vode, ni djeci ni njoj - prisjetio se Zvonko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Njegova supruga ispričala je kako ni danas ne zna gdje joj je djed.

- On je iz Korduna, bio je domobran. Uvijek su govorili da su ga zadnji put vidjeli na mostu, ali ne znamo ni na kojem - kaže Marija. Baka joj je, ističe, ostala sama s četvero djece, a djeda su  tražili, priča, putem Crvenog križa, ali “nikad ništa”.

- Imali smo želju uvijek doći, a sada nam se to i ostvarilo - zaključila je.

STIŽE 100 AUTOBUSA Bleiburg pod opsadom: Misu i prosvjede prati brojna policija

Za razliku od njih, Ljubica (63) iz Zagreba u Bleiburg dolazi često.

- Ne znam gdje se nalaze moji rođaci, zato i dolazim ovdje u Bleiburg - ispričala nam je.

Ni ne zna koji joj je ovo put da je došla na obilježavanje Križnog puta.

- Mislim da svakome tko je izgubio nekog u obitelji, a ne zna gdje je, dolazak na Bleiburg puno znači - smatra

Žao joj je, kaže, kad se uz obilježavanje vežu negativne konotacije.

- Tata mi je tek pred smrt rekao za stričeve koji su tad još praktički bili djeca. Ne znamo gdje su zakopani i prije smrti me zamolio da dolazim na Bleiburg - kaže Ljubica te dodaje da posljednju poštuje očevu želju.

Biskupija Klagenfurt zabranila je hrvatskim biskupima da predvode misu, a Ljubica smatra da se bespotrebno bave politikom.

- Svi su se politički angažirali, čak i papa naš - kaže kroz smijeh. Ističe da bi Crkva prva trebala braniti prava onih koji nisu dobili ni pravo na grob.

- Voljela bih da znanstvenici i stručnjaci našu povjest stave na mjesto, a ne da ona bude prrdmet dnevno-političkih rasprava - zaključila je Ljubica.

 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Jozoo_1 19.05.2019.

    Bleiburg je samo mjesto posljednje izdaje ustaša vlastitog naroda( bajke o časnoj predaji i da če se vratiti s kraljem( srpaskim) boriti protiv komunista ,i da su oni sve dogovorili sa saveznicima...... (Otac16g. s djedom- njemački oficir otišli za njemačku.Baba i stric 2g. otišli u češku( šleziju) stric 18 domobranska časnička škola- prošao križni put do Rume. Preživjeli jer nisu vjerovali ustaškim kurvama,lažovima i izdajnicima hrvatakog naroda. Zločini ubistva su se dogodila poslije i drugdje, i nisu bila ni planirana ,ni organizirana, partizani niti su očekivali, niti bili spremni, niti imali sredstva i zato su bila toliko svirepa,masovna,krvava. Največi zločin je 40 godina skrivanja tih ubistava( mada su svi to znali,osim ovih novokomponiranih velikih hrvata koji su od Bleiburga prošlih godina pravili srpski dernek- pečenke,janjetina,vino,pivo,štandovi s drangulijama,narodnjaci)

  • DubravkaPrezimenko 19.05.2019.

    žao mi je što još uvijek ima onih koji brane ustaški režim i ne daaju da ga mi a i svijet nas u tome zaboravi.Da li je netko vidio nekakvu sličnu paradu rodbine njemačkih ili bilo kojih drugih naci vojsci iy toga rata?Ne,samo mi uporno štujemo mrtve onih koji su pobili tisuće i tisuće drugih samo zato što su drugačiji.Sramota.

  • FDNY👨🚒 18.05.2019.

    Za Krista

Komentiraj...
Vidi sve komentare