To je to što me zanima!

Sutra nema nastave u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj

Nastavlja se štrajk prosvjetara. Danas nema nastave u tri županije: Primorsko - goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji...
Vidi originalni članak

Štrajk prosvjetara se nastavlja i u ponedjeljak. Nema nastave u tri županije: Primorsko - goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sindikalni predstavnici javnih i državnih službenika u ponedjeljak ujutro su stigli na pregovore u Ministarstvo rada oko temeljnih kolektivnih ugovora i povećanja osnovice plaća za 6,12 posto. Obrazovni sindikati obavijestili su kako u utorak nastave neće biti u Zagrebu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a već imaju plan štrajka za cijeli idući mjesec. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Dubravko Jagić iz Sindikata policije prije sastanka poručio je kako je to povećanje osnovice dobra startna pozicija, ali da će i oni, baš kao i prosvjetari, tražiti povećanje koeficijenta složenosti poslova. Podsjetimo, školski sindikati traže povećenje koeficijenta za 6,11 posto, Vlada na to nije pristala. Nudi povećanje osnovice plaće, ali svima u javnoj i državnoj službi.

- Mi inzistiramo i na povećanju koeficijenta, da iznosi 1,1 posto, jer su policajci i policajke najpotplaćeniji među javnim službenicima. I o tome ćemo razgovarati,  sve su opcije na stolu, ali ne možemo ništa prejudicirati jer je danas prvi dan pregovora što se tiče državnih službi - istaknuo je Jagić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Boris Pleša, prije sastanka je istaknuo kako je svako povećanje dobro, ali da moraju vidjeti ponudu Vlade i odlučiti hoće li je prihvatiti. 

Nakon dva sata sastanak s državnim službenicima je završio, a iz Sindikata policije istaknuli su kako su potpisali s Vladom protokol o pregovaranju osnovice plaće za 6,12 posto, a da će idući tjedan nastaviti razgovore oko ostalih materijalnih prava.

- Naš je stav da plaće policijskih službenika moraju biti na razini prosječne plaće u gospodarstvu, ali taj dio Vlada ne prihvaća i kaže da to ne može biti dio kolektivnih pregovora. Tražili smo da Vlada osigura daljnji tijek pregovora u tom pravcu. Sada ćemo riješiti pitanje osnovice i razgovarati o jednokratnim pravima - istaknuo je Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Podsjetimo, u petak su pred Muzejom iluzija u Zagrebu sindikati osnovnih i srednjih škola istaknuli kako su tamo došli potražiti razum.

- Mi smo došli pred Muzej iluzija jer smo dobili poziv od premijera da razgovaramo o zaostajanju plaća, a kako nismo dobili ni mjesto ni vrijeme, mi smo odlučili premijera potražiti ovdje - istaknuli su upitavši Vladu jesu li iluzije vjerovati da su zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja važni za društvo te da će Vlada ispoštovati svoje obveze koje je sama zacrtala i prema Europskoj komisiji. 

- Prema strategiji koju su donijeli plaće su do 2018. trebale biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim služabama. Do sada već svaki građanin zna da ovime što je premijer najavio (povećanje osnovice plaće za 6, 12 posto svim javnim i državnim službenicima, op.a.) ne samo da će se izjednačiti plaće i da će Vlada svoje obveze ispuniti nego mi padamo još niže. I to je neprihvatljivo - istaknula je Ana Tuškan iz Sindikata učitelja. 

Što se tiče nadoknade nastave, obzirom da su najavili štrajk do daljnjeg, naglasili su kako niti jedan učenik neće ostati bez propuštenih sati.

- Upute će doći na vrijeme i svi će znati na vrijeme kada i kako će biti nadoknade. Naravno da će, ukoliko se štrajk nastavi, nadoknade morati biti - poručili su iz sindikata.

Idi na 24sata

Komentari 269

  • 28.10.2019.

    Ja nisam išao na fakultet, diplomirao, da me se uspoređuje s blagajnicama, prodavačicama i nažalost ostalim poštenim radnicima koje privatnici iskorištavaju i izrabljuju da bi sebi omogučili apartmane, brodove, stanove i aute!!!! Zato želim i ja imati status!! I boriti se za svaku nepravdu, za svoja prava i prava bilo kojeg radnika i njegove stručne spreme.. Ali dok se svi skrivaju pod okriljem prvatnog sektora "Dragi moji otvorite oči i pogledajte koliko bogatstvo imaju Vaši poslodavci(stan, apartmani, auti...).. Koliko država troši na borbene avione, aute, tablete, a djeca nemaju besplatni obrok u školi i za to se borimo... koliko imamo općina i županija?! A sad su učitelji trn u oku?!

  • 28.10.2019.

    Svaka cast profesorima na diplomama, ali neka se zapitaju koliko sati rade tjedno ili mjesecno. Bilo tko drugi s VSS nema takve prioritete kao oni. Pod tim mislim na godisnji odmor, svaki vikend slobodan... Nije lako raditi s djecom, ali nije ni med.sestri lako raditi s bolesnicima i to svetkom i petkom , da ne govorimo koliko ljudi rade kod nekog privatnika za šaku riže.

  • nec.1996 28.10.2019.

    ne radnici ljecine bitange..

Komentiraj...
Vidi sve komentare