Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
269 komentara

Sutra nema nastave u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj

Nastavlja se štrajk prosvjetara. Danas nema nastave u tri županije: Primorsko - goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji...

Prosvjetni sindikati nakon 10 minuta završio pregovore - nastavljaju štrajk
Foto: Robert Anic/PIXSELL
269 komentara

Štrajk prosvjetara se nastavlja i u ponedjeljak. Nema nastave u tri županije: Primorsko - goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sindikalni predstavnici javnih i državnih službenika u ponedjeljak ujutro su stigli na pregovore u Ministarstvo rada oko temeljnih kolektivnih ugovora i povećanja osnovice plaća za 6,12 posto. Obrazovni sindikati obavijestili su kako u utorak nastave neće biti u Zagrebu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a već imaju plan štrajka za cijeli idući mjesec. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Dubravko Jagić iz Sindikata policije prije sastanka poručio je kako je to povećanje osnovice dobra startna pozicija, ali da će i oni, baš kao i prosvjetari, tražiti povećanje koeficijenta složenosti poslova. Podsjetimo, školski sindikati traže povećenje koeficijenta za 6,11 posto, Vlada na to nije pristala. Nudi povećanje osnovice plaće, ali svima u javnoj i državnoj službi.

- Mi inzistiramo i na povećanju koeficijenta, da iznosi 1,1 posto, jer su policajci i policajke najpotplaćeniji među javnim službenicima. I o tome ćemo razgovarati,  sve su opcije na stolu, ali ne možemo ništa prejudicirati jer je danas prvi dan pregovora što se tiče državnih službi - istaknuo je Jagić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Boris Pleša, prije sastanka je istaknuo kako je svako povećanje dobro, ali da moraju vidjeti ponudu Vlade i odlučiti hoće li je prihvatiti. 

Nakon dva sata sastanak s državnim službenicima je završio, a iz Sindikata policije istaknuli su kako su potpisali s Vladom protokol o pregovaranju osnovice plaće za 6,12 posto, a da će idući tjedan nastaviti razgovore oko ostalih materijalnih prava.

- Naš je stav da plaće policijskih službenika moraju biti na razini prosječne plaće u gospodarstvu, ali taj dio Vlada ne prihvaća i kaže da to ne može biti dio kolektivnih pregovora. Tražili smo da Vlada osigura daljnji tijek pregovora u tom pravcu. Sada ćemo riješiti pitanje osnovice i razgovarati o jednokratnim pravima - istaknuo je Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjetimo, u petak su pred Muzejom iluzija u Zagrebu sindikati osnovnih i srednjih škola istaknuli kako su tamo došli potražiti razum.

- Mi smo došli pred Muzej iluzija jer smo dobili poziv od premijera da razgovaramo o zaostajanju plaća, a kako nismo dobili ni mjesto ni vrijeme, mi smo odlučili premijera potražiti ovdje - istaknuli su upitavši Vladu jesu li iluzije vjerovati da su zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja važni za društvo te da će Vlada ispoštovati svoje obveze koje je sama zacrtala i prema Europskoj komisiji. 

- Prema strategiji koju su donijeli plaće su do 2018. trebale biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim služabama. Do sada već svaki građanin zna da ovime što je premijer najavio (povećanje osnovice plaće za 6, 12 posto svim javnim i državnim službenicima, op.a.) ne samo da će se izjednačiti plaće i da će Vlada svoje obveze ispuniti nego mi padamo još niže. I to je neprihvatljivo - istaknula je Ana Tuškan iz Sindikata učitelja. 

Što se tiče nadoknade nastave, obzirom da su najavili štrajk do daljnjeg, naglasili su kako niti jedan učenik neće ostati bez propuštenih sati.

- Upute će doći na vrijeme i svi će znati na vrijeme kada i kako će biti nadoknade. Naravno da će, ukoliko se štrajk nastavi, nadoknade morati biti - poručili su iz sindikata.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message