To je to što me zanima!

Moskva bi opet pregovarala s Kijevom o miru: 'Spremni smo na to, za razliku od Ukrajine...'

Ukrajina želi povratak svog teritorija, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine. Kijev traži i potpuno povlačenje ruske vojske.
Vidi originalni članak

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore, no nema znakova da je Kijev spreman na razgovore, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.  Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta tvrdio da su Rusija i Ukrajina bili vrlo blizu postizanju sporazuma na razgovorima u travnju 2022. u Istanbulu, no da je Kijev napustio pregovore kad su se ruske snage povukle iz Kijeva. 

PORAST VODE Vlasti ruskoga grada pozvale na hitnu evakuaciju zbog poplave: 'Gradom odjekuju sirene...'

Dogovor je navodno uključivao zahtjeve da Ukrajina zauzme geopolitički neutralni status te se ne pridruži NATO-u, da ograniči veličinu svoje vojske te da istok zemlje dobije poseban status. 

U izjavi u četvrtak Putin je ponovno govorio o potencijalnim mirovnim pregovorima, kazavši da je otvoren za takozvane realistične pregovore, no ne i za one koje Ukrajina održava, a koji žele zaobići Rusiju te, po ruskom predsjedniku, ne uzimaju u obzir nove realnosti na terenu. 

NAPADI Ruski dronovi ponovo gađali ukrajinsku infrastrukturu: Buknuli su veliki požari

Njegov glasnogovornik Peskov također je rekao da se mnogo toga promijenilo od 2022., uključujući okupaciju četiri nove ukrajinske regije koje Rusija sad smatra svojim teritorijem.  No Peskov smatra kako napušteni razgovori iz Istanbula i dalje mogu biti temelj za nove pregovore te da je Rusija na to spremna, za razliku od Ukrajine. 

SUKOB I DALJE TRAJE Turska ima mirovni plan za Ukrajinu. Žele zamrznuti sukob te obećanje SAD-a i Rusije

Ukrajina želi povratak svog teritorija, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine. Kijev traži i potpuno povlačenje ruske vojske. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • zapopizdit 14.04.2024.

    Ma kakvi vas pregovori spopali. Nova mobilizacija samo što nije počela s edne i druge strane.

  • svirač,gnjurcem 13.04.2024.

    Nema pregovora dok proljetna kontraofenziva i pad Krima do Božića 2022 ne urode plodom.

  • scotric 12.04.2024.

    Može pregovori, ali o odlasku ruskog okupatora s okupiranog teritorija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare