To je to što me zanima!

'Most dok je bio na vlasti nije učinio ništa da blokira Srbiju'

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je da Hrvatska "pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije"
Vidi originalni članak

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić odbacila je u petak optužbe za veleizdaju i pogodovanje interesima Srbije koje joj je uputio politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu tijekom saborske sjednice, poručivši da Most nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23 dok je sudjelovao u vlasti.

Marija Pejčinović Burić na izvanrednoj je tiskovnoj konferenciji odbacila optužbe zastupnika Mosta i podsjetila na osnivanje Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om u 2016. 

REKAO GRMOJI DA 'ODJ*BE' 'To nije psovka, ali efikasno je': Đakić objasnio što znači odj*bi

"Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica je tada Most bio na vlasti. Zašto ministar uprave, zapravo najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja što je apsolutno mogao i imao pravo na to", istaknula je ministrica europskih i vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Srbija je navedena dva poglavlja, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost otvorila u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je njegov kadar Ante Šprlje.

BAČIĆ O INCIDENTIMA: 'Tko sije vjetar, žanje oluju, u Saboru trebamo smiriti strasti'

Resorna ministrica istaknula je da Hrvatska "pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije" i podsjetila da su poglavlje 23 i 24 "ključna za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu."

"Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje", dodala je Pejčinović Burić, pojašnjavajući time složen proces pristupanja EU. 

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio da premijer Andrej Plenković 'radi za srbijanske interese', što je izazvalo nemire u sabornici.

"Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila, iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23 o pristupanju EU. Vaša ministrica Pejčinović Burić koja sjedi do vas krši odluku vlade i ne saziva povjerenstvo, a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije", dodao je Grmoja.  

Srbija je u prosincu prošle godine otvorila poglavlja, 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 o statistici. 

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • kakočemolakočemo 19.01.2019.

    Ako ih nije blokiral Most,pa tko Vama brani da ih blokirate.(Putin). Koliko su nas Slovenci jebali u zdrav mozak. Marija,blokiraj!

  • bosko1 19.01.2019.

    Gospođo pejčinović Hrvatski narod je vidio kako lepo pričete srpski no ni to nije dovoljno da se vidi vi gospođo kao takva ste sramota hrvatske politike koja nema veze sa intaresima hrvatskog naroda nažalost politika vlade i presjednice ide u istom smjeru tužno i žalosno da nam izdajnici hrvatskog naroda dolaze na vlast pa bio to HDZ ILI SDP sad se vidi da je to ista škola SDP je imao pusićku a HDZ PEJČINOVIĆ NAZNA SE KOJA VIŠE MRZI HRVATSKU

  • NivesG 19.01.2019.

    Ako je most griješi zašto onda moraš i ti kada sve bolje vidiš?

Komentiraj...
Vidi sve komentare