To je to što me zanima!

'Most je jedinstven i homogen, svi smo za opoziv Karamarka'

Na pitanje očekuje li Karamarkov odlazak iz Vlade, odgovorio je: "Mi smo za to glasali", ustvrdivšu da će tako u Hrvatskom saboru glasati i Mostovi saborski zastupnici
Vidi originalni članak

Ministar gospodarstva i član Mosta Tomislav Panenić izjavio je u ponedjeljak kako je Most jedinstven i homogen te da će svi Mostovi ministri, donese li se takva odluka, istupiti iz Vlade, a da će Mostovi saborski zastupnici biti za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Upitan kako će Most nezavisnih lista postupiti ne bude li u Saboru izglasano nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamaku, Panenić je odgovorio da će Nacionalno vijeće Mosta donijeti primjerenu odluku.

"Ali, sačekajmo da završi cijela procedura", rekao je Panenić u izjavi nakon novinskog brifinga u Ministarstvu gospodarstva.

Na pitanje hoće li Most nastupiti jedinstveno, odgovorio je da je Most jedinstven i homogen i da će tako i postupiti.

Ako Nacionalno vijeće Mosta donese odluku o napuštanju Vlade, svi će Mostovi ministri iz nje istupiti, rekao je Panenić.

Na pitanje očekuje li Karamarkov odlazak iz Vlade, odgovorio je: "Mi smo za to glasali", ustvrdivšu da će tako u Hrvatskom saboru glasati i Mostovi saborski zastupnici.

Tu se, kaže, ne radi o lojalnosti Mostu nezavisnih lista ili Boži Petrovu, nego ideji s kojom je Most stupio na nacionalnu političku scenu, a to je da pojedinac ili stranački interes ne može biti iznad nacionalnog.

Novinare je zanimao i njegovo mišljenje može li država normalno funkcionirati u ovakvoj situaciji, a Panenić je rekao da kao ministar gospodarstva daje sve od sebe u razvoju gospodarstva i provedbi reformi, dodavši kako ga radiju najave o rastu BDP-a.

"Gospodarstvo ne može biti pod utjecajem politike i moramo učiniti sve da pomognemo njegovu razvoju. Raduju me najave oko rasta BDP-a, znači da smo na dobrom putu i da možemo u okviru ove Vlade donositi kvalitetne odluke koje će doprinositi razvoju gospodarstva", rekao je.

Kazao je i kako trenutačnu krizu smatra privremenom, da će "rezultirati određenim efektom i daje u zadatak da budu još čvršći i odlučniji u provedbni reformi".

Komentirajući ocjene sa Sabora HDZ-a kako Most zapravo surađuje s SDP-om, odgovorio je da je vrlo nekonzistentno 'mostovce' s jedne strane nazivati prijateljima, a s druge tvrditi da s nekim šuruju.

Nastaviti arbitražu

U vezi s prijeporima i procjenama oko nastavka arbitraže koju je Hrvatska pokrenula u sporu s Molom oko upravljanja Inom, Panenić je rekao da arbitražu treba nastaviti, jer, rekao je, ako se odustane to znači povratak na ugovor iz 2009. godine kojim je Hrvatska vrlo oštećena i kojim su onemogućene investicije u rafinerije, širenje Inine prodaje i nova istraživanja. 

Upitan želi li što poručiti prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku koji kao problem za nastavak arbitraže navodi odvjetničke troškove, odgovorio je da se ti troškovi mjere u milijunima i znatno su manji od štete od eventualnog odustajanja od arbitraže, koja se mjeri milijardama kuna.

Odustanemo li, vraćamo se u poziciju da smo preuzimanjem plinskog poslovanja oštećeni za više milijardi kuna, kaže Panenić.

Ne isključuje nastavak pregovora s Molom i ne smatra da ih arbitraža ometa, no ističe da je u oba procesa hrvatska pregovaračka pozicija vraćanja na stanje prije 2009. godine, od kad je upravljanje Inom predano Molu.

U vezi s izjavom ministra gospodarstva i obrta Darka Horvata da HDZ nije za arbitražu, kazao je kako Horvat nije zadužen za energetiku, a u vezi s nedavnim izjava ministra vanjskih poslova Mire Kovača prema kojima prijepor oko Ine treba riješiti na razini vlada, odgovorio je da nije dobro preskakati uprave i nadzorne odbore kompanija o kojima se razgovara. 

Panenić je rekao da brojne tvrtke ne mogu čekati eventualne nove izbore kako bi se u njima pokrenuli nužno procesi, kakve su, primjerice, Imunološki zavod i Petrokemija.

Plinske elektrane trenutno nisu isplative

Osvrćući se na najave da će energent za novi blok Termoelektrane u Plominu biti plin, Panenić je rekao kako to nije bilo predviđeno i da je odluku koja to omogućuje, bez konzultacija s njim donio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević. Dodao je da plinske elektrane trenutno nisu isplative.

Što se tiče LNG terminala na Krku, kazao je da je trenutno u fokusu plutajući terminal i da on ne može biti ugrožen s obzirom na probleme oko zemljišta. 

Izvijestio je i da bi povjerenstvo za razvodnike topline tijekom lipnja trebalo imati studiju Instituta Hrvoje Požar, koja će mu omogućiti donošenje kvalitetnih odluka.

Idi na 24sata

Komentari 161

  • Ivan Supetar 31.05.2016.

    Stiropore, pa kako to da nitko više ne postavlja pitanja, ako su prethodnici INA-u otimali: 1.) Da Milanović nakon pravomoćne presude Sanaderu nije raskinuo Ugovor sa MOL-om i vratio 25 %, i tako spasio herojski par desetaka milijardi kuna, nego je išao na arbitražu koju budemo izgubili i još budemo platili 5-6 milijardi odštete MOL-u? 2.) Pa kako ta da vaš mutavi Milanović nije dao smijeniti Sinišu Perković s mjesta predsjednika Uprave INA a znamo da je Siniša sin udbaša Josipa Perkovića zbog kojeg je umalo mijenjao Ustav da zaštiti ubojice. 3.) Pa kako to da MORH potajno plaća obranu udbaša Josipa Perkovića novcem poreznih obveznika? Što mislite tko će odgovarati kada Hrvatska izgubi arbitražu i tko je u tome svemu podmazan glede ova 3 pitanja?

  • MarkoIvankovic 31.05.2016.

    Tvoji ministri ce i tako najdalje za dva mjeseca postati samo ministranti, a u zadnjem momentu ce ih otici jos pet,pa ces ti i Petrov zapjevati, " STO PROPUSTI STARI RADOIJCA TO DOCEKA DIJETE GRUJICA ".

  • Zorba 31.05.2016.

    Bravo Panenicu! tako rade ljudi s moralnim kredibilitetom ...Ona nejac HDZ ispijenih mozgova podrzavaju ono nesto sto se odaziva na rvacko prezime karamarko

Komentiraj...
Vidi sve komentare