To je to što me zanima!

'Možemo naplatiti spašavanje imovine, ali ne i života ljudi...'

Osobe kojima su spašeni životi nisu dužne za to ništa platiti. Kažu to u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o troškovima spašavanja Britanke Kay Longstaff (46), koja je 18. kolovoza skočila s kruzera
Vidi originalni članak

Međunarodno pomorsko pravo koje uređuje spašavanje imovine i osoba propisuje da spasilac može tražiti naknadu za spašenu imovinu, ali ne i osobe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

KOŠTALA NAS MILIJUNE Britanka koja je pala s kruzera zapravo je vrlo odlučno skočila

Osobe kojima su spašeni životi nisu dužne za to ništa platiti.

Kažu to u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o troškovima spašavanja Britanke Kay Longstaff (46), koja je 18. kolovoza skočila s kruzera.

Analizu troškova imat će do kraja tjedna.

Podsjetimo, punih desetak sati 46-godišnja Britanka Kay Longstaff je provela u Jadranskom moru prije nego što su je 19. kolovoza ujutro pronašli pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH 'Cavtat'. Prije 'pada' u more, kako je to opisala istražiteljima, Longstaff je vrijeme provodila sa svojim partnerom Craigom Raymentom na palubi kruzera 'Norwegian Star'.  

Kada se Rayment odlučio povući u njihovu kabinu, Britanka je jednostavno nestala sa sedme palube i završila u moru. Bio je to pad od 23 metra, a udarac je bio toliko silan da je Longstaff pri udarcu u površinu vode ozlijedila lice. 

Nakon tjedan dana dvije su neovisne istrage pokazale da je ona zapravo namjerno i dobrovoljno skočila u more te da je pritom bila 'vrlo odlučna'.  

Istragom je zaključeno da su Longstaff i njen partner cijeli dan pili te da je njegovom odlasku u kabinu prethodila njihova svađa. Emocionalno stresna situacija u kombinaciji s alkoholom također je mogla Britanku 'gurnuti preko ruba'.  Longstaff je u međuvremenu ostala pri svojoj priči 'da je pala unatraške', a istražitelji ne isključuju ni opciju da se Britanka, usred alkoholiziranosti i šoka, jednostavno ne sjeća da je skočila sama.  

Desetak sati na pučini je preživjela plutajući i pjevajući, a rekla je da joj je pritom pomogla i dobra tjelesna forma koju održava yogom. 

S obzirom da je potraga za njom uključivala tri plovila i jedan zrakoplov, spašavanje je koštalo milijune kuna, no to će sve pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika.

Odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem obrazlažu zašto je spašavanje besplatno, prenosimo u cijelosti:

"Obveza spašavanja ljudi koji su u opasnosti na moru naša je obveza i dio hrvatskog zakonodavstva (Pomorski zakonik, Zakon o lučkim kapetanijama), a preuzeta je  u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora i Konvencijom o sigurnosti ljudskih života na moru (SOLAS), kao i Konvencijom o traganju i spašavanju iz 1979. godine (SAR Konvencija).


U skladu s gore navedenim konvencijama kojima je RH članica, svaka obalna država  mora osigurati da se pomoć pruži svakoj osobi u pogibelji na moru bez obzira na nacionalnost ili status takve osobe ili okolnosti u kojima se ta osoba našla. Čak štoviše međunarodno pomorsko pravo koje uređuje spašavanje imovine i osoba propisuje da spašavatelj može tražiti naknadu za spašenu imovinu, ali ne i osobe. Osobe kojima su spašeni životi nisu dužne za to ništa platiti.


Prema tome, traganje i spašavanje ljudskih života u pogibli na moru dio je opisa poslova djelatnika Lučkih kapetanija, za koje se ne naplaćuje naknada od spašenih osoba. Izuzetak su slučajevi onečišćenja mora, a u kojima troškove intervencije i sanacije od onečišćenja snosi brodar kad se za to kroz istragu utvrdi odgovornost brodovlasnika odnosno brodara.


U ovom konkretnom slučaju, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je koordiniralo akciju spašavanja, ali nije provodilo istragu o samom događaju s obzirom da se isti dogodio u području koje je izvan teritorijalnih voda Republike Hrvatske, pa je u takvim slučajevima postupanje nadležnih institucija za istraživanje nesreća zemlje pod čijom zastavom plovi brod.


Podaci o troškovima spasilačke akcije se prikupljaju, te će troškovi biti utvrđeni tijekom ovog tjedna, po dovršetku analize akcije."

 

Idi na 24sata

Komentari 74

  • sljuk 29.08.2018.

    Pa zapravo se meni cini to ok...zapravo, mi placamo te sluzbe da ih imamo i naravno da ide iz naseg dzepa...jer da ih nemamo nitko nas ne bi spasaval..ali su oni tu bas zbog takvih situacija i meni je to ok da se onda to ne naplacuje...zasto bi ljudski zivot imao cijenu...najbolje da vicem spasiocima dok me nadjubda se okrenu jer nemam prebite pare na racunu da ih platim...a usput smo i nekim ljudima osigurali posao ....sve mi izgleda skroz korektno

  • crni2012 29.08.2018.

    Onda idem i ja skupiti novce i otici na kruzer i iskociti u more i kad me spase prije nego li me pojede morski pas . Dobijem lovu.

  • Adrian1 29.08.2018.

    Ionako se vozaju s autima i brodovima, samo su je pokupili iz mora. A svi vi koji bi osobi koja je pokušala samoubojstvo, naplatiti spašavanje, nadam se da niste vjernici jer vas u tom slučaju treba na lomaču. Ljubi bližnjeg svoga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare