Obavijesti

News

Komentari 74

'Možemo naplatiti spašavanje imovine, ali ne i života ljudi...'

'Možemo naplatiti spašavanje imovine, ali  ne i života ljudi...'
1

Osobe kojima su spašeni životi nisu dužne za to ništa platiti. Kažu to u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o troškovima spašavanja Britanke Kay Longstaff (46), koja je 18. kolovoza skočila s kruzera

VIDEO

Međunarodno pomorsko pravo koje uređuje spašavanje imovine i osoba propisuje da spasilac može tražiti naknadu za spašenu imovinu, ali ne i osobe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:48
Britanka koja je pala s kruzera zapravo je vrlo odlučno skočila
Britanka koja je pala s kruzera zapravo je vrlo odlučno skočila

Osobe kojima su spašeni životi nisu dužne za to ništa platiti.

Kažu to u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o troškovima spašavanja Britanke Kay Longstaff (46), koja je 18. kolovoza skočila s kruzera.

Analizu troškova imat će do kraja tjedna.

Podsjetimo, punih desetak sati 46-godišnja Britanka Kay Longstaff je provela u Jadranskom moru prije nego što su je 19. kolovoza ujutro pronašli pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH 'Cavtat'. Prije 'pada' u more, kako je to opisala istražiteljima, Longstaff je vrijeme provodila sa svojim partnerom Craigom Raymentom na palubi kruzera 'Norwegian Star'.  

Kada se Rayment odlučio povući u njihovu kabinu, Britanka je jednostavno nestala sa sedme palube i završila u moru. Bio je to pad od 23 metra, a udarac je bio toliko silan da je Longstaff pri udarcu u površinu vode ozlijedila lice. 

Nakon tjedan dana dvije su neovisne istrage pokazale da je ona zapravo namjerno i dobrovoljno skočila u more te da je pritom bila 'vrlo odlučna'.  

Istragom je zaključeno da su Longstaff i njen partner cijeli dan pili te da je njegovom odlasku u kabinu prethodila njihova svađa. Emocionalno stresna situacija u kombinaciji s alkoholom također je mogla Britanku 'gurnuti preko ruba'.  Longstaff je u međuvremenu ostala pri svojoj priči 'da je pala unatraške', a istražitelji ne isključuju ni opciju da se Britanka, usred alkoholiziranosti i šoka, jednostavno ne sjeća da je skočila sama.  

Desetak sati na pučini je preživjela plutajući i pjevajući, a rekla je da joj je pritom pomogla i dobra tjelesna forma koju održava yogom. 

S obzirom da je potraga za njom uključivala tri plovila i jedan zrakoplov, spašavanje je koštalo milijune kuna, no to će sve pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika.

Odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem obrazlažu zašto je spašavanje besplatno, prenosimo u cijelosti:

"Obveza spašavanja ljudi koji su u opasnosti na moru naša je obveza i dio hrvatskog zakonodavstva (Pomorski zakonik, Zakon o lučkim kapetanijama), a preuzeta je  u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora i Konvencijom o sigurnosti ljudskih života na moru (SOLAS), kao i Konvencijom o traganju i spašavanju iz 1979. godine (SAR Konvencija).


U skladu s gore navedenim konvencijama kojima je RH članica, svaka obalna država  mora osigurati da se pomoć pruži svakoj osobi u pogibelji na moru bez obzira na nacionalnost ili status takve osobe ili okolnosti u kojima se ta osoba našla. Čak štoviše međunarodno pomorsko pravo koje uređuje spašavanje imovine i osoba propisuje da spašavatelj može tražiti naknadu za spašenu imovinu, ali ne i osobe. Osobe kojima su spašeni životi nisu dužne za to ništa platiti.


Prema tome, traganje i spašavanje ljudskih života u pogibli na moru dio je opisa poslova djelatnika Lučkih kapetanija, za koje se ne naplaćuje naknada od spašenih osoba. Izuzetak su slučajevi onečišćenja mora, a u kojima troškove intervencije i sanacije od onečišćenja snosi brodar kad se za to kroz istragu utvrdi odgovornost brodovlasnika odnosno brodara.


U ovom konkretnom slučaju, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je koordiniralo akciju spašavanja, ali nije provodilo istragu o samom događaju s obzirom da se isti dogodio u području koje je izvan teritorijalnih voda Republike Hrvatske, pa je u takvim slučajevima postupanje nadležnih institucija za istraživanje nesreća zemlje pod čijom zastavom plovi brod.


Podaci o troškovima spasilačke akcije se prikupljaju, te će troškovi biti utvrđeni tijekom ovog tjedna, po dovršetku analize akcije."

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"