To je to što me zanima!

Mrak Taritaš o sistematskim: Umjesto reforme zdravstva dobili smo marketinški trik

Mrak Taritaš ne dvoji u korisnost sistematskih pregleda, no upozorava na preopterećenost liječnika koji će prema najavama još morati raditi oko tri milijuna sistematskih godišnje
Vidi originalni članak

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) ocijenila je u srijedu najavu uvođenja obaveznih sistematskih pregleda za sve građane kao dobru ideju, ali sumnja u provedbu jer tvrdi kako smo umjesto reforme zdravstva dobili „smiješan marketinški trik”.

Mrak Taritaš ne dvoji u korisnost sistematskih pregleda, no upozorava na preopterećenost liječnika koji će prema najavama još morati raditi oko tri milijuna sistematskih godišnje . „Kako stvari izgledaju iz trenutne perspektive, taj sistematski mogao bi se na kraju svesti na mjerenje tlaka”, ustvrdila je.

Upozorila je i na duge lista čekanje za specijalističke preglede na koje će sigurno morati ići dio građana nakon sistematskih pregleda.

„Ministar Beroš ne zna i ne može, to je već dokazao, najavio je reformu zdravstva i sada smo dobili na brzinu smiješni marketinški trik, sistematske preglede koje će obavljati liječnici koji već sada ne stignu raditi svoj posao, a ako vam nešto, ne daj Bože, otkriju - idete na kraj liste čekanja od 100, 200 ili 500 dana”, kazala je Mrak Taritaš slobodnom govoru.

Upitala je i zašto Ministarstvo ne bi raspisalo javni poziv za sistematske preglede koji će koštati tisuću kuna po osobi, pa neka se jave svi koji žele raditi.

POVODOM DANA NEPUŠENJA Beroš: Milijun pušača dodatni je razlog za uvođenje sistematskih

Katarina Nemet (Klub zastupnika IDS-a) u slobodnom govoru upozorila je na nedostatka radnika u turističkom sektoru kojih će prema nekim procjenama nedostajati oko 35 tisuća. Kazala je da se taj problem ne može riješiti preko noći već da o njemu treba razmišljati dugoročno te je pozvala na maksimalno liberaliziranje tržište radne snage, ubrzanje procesa dobivanja radnih dozvola, ali i izradu strategije za kompletno gospodarstvo koja će dati odgovor koliko trebamo radnika iz koje struke.

Smatra da je rješenje i u dugoročnoj pripremi obrazovnog sustava sukladno sektorskim potrebama, dodatnoj regulaciji tržišta rada i postavljanju okvire da radnici dobiju primjerene uvjete i adekvatnu naknadu za svoj rad.

Marijan Pavliček (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) osvrnuo se na inflaciju te posebno rast cijena goriva kazavši da gotovo 40 posto cijene goriva odlazi na PDV i trošarine. Tvrdi da ima prostora u proračunu da se intervenira u cijene goriva kao bi bile niže.

Siniša Hajdaš Dončić (Kluba zastupnika SDP-a) tvrdi pak da je Hrvatska elektroprivreda (HEP) neopravdano poskupila cijenu električne energije. Pozvao ih je da se okane dosadašnjeg načina formiranja cijena i potaknu ulaganja u solarnu energiju.

Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) pozvala je ministra rada i mirovinskog sustava Marina Piletića da osigura sredstava za dom za starije u Varaždinu. Tvrdi da je se taj dom sustavno zakida za 3 milijuna kuna godišnje.

Pozvala je također varaždinskog župana Anđelka Stričak da „se pomakne s mrtve točke i napravi nešto „na drugoj fazi uređenja doma.

Urša Raukar Gamulin (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) iznoseći stajalište osudila je ponašanje maturanata i njihove razrednice u Slavonskom Brdu koji su, kaže, koristili ustaški pozdrav, a Milorad Pupovac (Klub SDSS-a ) pozvao je na otvaranje kanala suradnje i pomicanje granica EU na istok.

Referirajući se na najavu iz Domovinskog pokreta (DP) da će će predložiti zakonski prijedlog o oduzimanju hrvatskog državljanstva svima onima koji rade protiv nacionalnih interesa, Pupovac je onima koji bi oduzimali državljanstvo poručio: „Ako to nisam ja, a jesam, samo naprijed”.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • antifavakser 01.06.2022.

    tko o cemu, drugarica mrak o trikovima?! bas primjereno

Komentiraj...
Vidi sve komentare