To je to što me zanima!

Mreže uvijek pune: U tri sestre nema šanse da nema puno ribe

Od Nediljke Mirković, Eve Dušević i Antice Marčin s Dugog otoka ribari, koji su im zavidni na ulovu, ‘prepisuju’ pozicije za lov. Jedino što ih muči je novi propis EU-a
Vidi originalni članak

Ona stara dalmatinska poslovica “U ribara mokre gaće, za večeru ne zna šta će” dobila je nastavak “U tri sestrice ribarice, uvik pune su brodice”, barem kad je riječ o Velom Ratu na Dugom otoku.

Sestre Nediljka Mirković (67), Eva Dušević (74) i Antica Marčina (77) više od svega vole isploviti barkom na more pa u mrežama, parangalima, ili tunjom donijeti doma pune kante ulova. I to bez pomoći GPS-a, sondera, dubinomjera ili kakvih modernih morskih naprava.

"Moj je sonder u glavi"

Otac ih je još kao djevojčice naučio veslati i otkrio im “sinjale”, kako odrediti gdje ima ribe orijentirajući se prema uvalama i otočićima.

- Moj je sonder u glavi. Nekidan sam ćapala pet kašet giric. A sinoć sedam liganja. Ali gdje god krenem, za mnom idu svi ostali ribari - kazala nam je Eva, koja je od svih sestara najviše i najčešće na moru. Kaže da su muški ribari zavidni na “žensku” količinu ribe koju donesu doma, a očito od njih i “prepisuju” pozicije za dobar ulov.

Muči ih novi europski propis o zabrani malog ribolova

No ono što ribare i ribarice najviše muči je novi europski propis o zabrani malog ribolova.

- Mi živimo od toga, siromasima ulov spasi ručak. Ljudi će ostati gladni jer na otoku je teško. Ali ne vidim ni smisla braniti ribolov do pet kila kad ronioci dolaze s brzim brodovima, izvade sve na što naiđu i pobjegnu - smatra Eva.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • 19.03.2014.

    "Neki dan san ćapala pet kašeti giric". Sve si rekla, lipa moja. Kojih pet kila? Tebi triba pet kašeti dnevno. Ti nam dižeš niski nacionalni prosjek konzumacije ribe.

  • 19.03.2014.

    Tipično za Dalmaciju. Nema Europe ni propisa ni kontrole za njih. One će u krivolov pa makar umrle. E, to je dišpet. To vam je pravo značenje riječi DIŠPET.

  • POTPEC 18.03.2014.

    Cure u pravim godinama samo naprid uzdignute glave. Ne može nam europa ništa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare