To je to što me zanima!

Mubarak građane proglasio kriminalcima, ne da ostavku

Zbog lošeg sigurnosnog stanja u zemlji, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija preporučilo je našim građanima da ne putuju u Egipat
Vidi originalni članak

Egipatska vlada u subotu je službeno podnijela ostavku kako je predsjednik naredio, no unatoč desecima tisuća prosvjednika diljem zemlje koji zahtjevaju i njegov odlazak nakon 30 godina, prezrivo je odbacio takvu ideju. 

Tisuće prosvjednika sukobilo se u subotu sa policijom koja je obznanila da od danas sve prosvjednike tretira kao kriminalce. Neki očevici tvrde da su čak pucali po građanima. 

U isto vrijeme već danima prosvjeduju i u glavnom gradu Kairu unatoč zabrani masovnih okupljanja. Predsjednik Hosni Mubarak dan ranije je uveo policijski sat i naredio vojsci da zauzme najvažnije punktove kako bi  mogao kontrolirati nemire. U glavnom gradu prosvjednici su u petak zapalili neke vladine zgrade i sjedište vladajuće stranke, koja je gorila i u subotu ujutro. 

Sinovi pobjegli sa suprugama

Sinovi egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, Gamal i Alaa sa suprugama su pobjegli iz Egipta u London, doznaje dopsinik Al Jazeere. Bježe svi važniji poduzetnici,a navodno i ministar unutarnjih poslova. Policija je blokirala čak i piramide, a prosvjednici su pokušali zauzeti i Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Do sada je ubijeno 74 ljudi, kako javlja Reuters, a više od tisuću je ozlijeđeno samo u glavnom gradu. Iako je predsjednik najavio nove demokratske mjere, ekonomske i političke reforme, prosvjednici, nezadovoljni siromaštvom, korupcijom i nezaposlenoću, ne namjeravaju odustati od prosvjeda sve dok ga ne otjeraju. 

U prosvjedima sudjeluje i Muhamed ElBaradei, bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005., koji je rekao da je spreman preuzeti upravljanje zemljom dok se ne formira nova vlada i ne izglasa novi predsjednik. 

Zbog lošeg sigurnosnog stanja u zemlji, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je našim građanima da ne putuju u Egipat. U Egiptu stalno boravi oko 30 hrvatskih državljana plus 10 osoba koje rade za naše tvrtke u toj zemlji. Za sada nitko od njih nije zatražio pomoć veleposlanstva.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • IvanGrozera 31.01.2011.

    detaljna analiza egipatske revolucije: http://www.advance.hr/r/kolumna-urednika/egipat-narodna-revolucija-i-zilava-diktatura.html

  • blonde 30.01.2011.

    stara narodna poslovica kaže...kakav si ti, tako misliš i o drugima ili sudiš druge, prema sebi samome... Mubarak je kriminalac i drugačije ne može misliti o drugima, jer misli, da su svi takvi kao i on... Želim puno sreće hrabrom narodu, da tog debila što prije protjeraju...

  • fzd 30.01.2011.

    blokirali piramide?

Komentiraj...
Vidi sve komentare