To je to što me zanima!

Mučna patrola po onome što je ostalo od Brodarskog instituta: Pušteni u kapitalizam i potonuli

NOVI EXPRESS Brodarski instutut bio je parnjak Rudjeru Boškoviću. Duboki rezervoar pametnih ljudi i znanstevnog ugleda. Izgrađen u tvrdom socijalizmu da traje, polako nestaje. Ali na Institutu se, kažu, ne predaju
Vidi originalni članak

Da je nekim slučajem danas živ veliki inženjer i konstruktor Žarko Alujević Feđa (1919.,Split- 2001.,Zagreb), jedini general u modroj mornaričkoj odori, utemeljitelj modernog Brodarskog instituta, tiho bi mu se spuštale suze niz obraze. Institut, koji je bio pojam izvrsnosti, središte hrvatske tehničke inteligencije, srce i mozak niza golemih projekata koji su pomicali granice, Vlada je ugasila.Teško je, zaista, opisati važnost instituta za državu poput Hrvatske. Formiran 1948., u kompleksu koji je danas zaštićeno kulturno dobro, pa moderniziran 1967. kada ga je preuzeo inž. Alujević, stvarao je neke od najsloženijih plovila i podmornica. Pa sad procijenite.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 4

  • balki balki 23.11.2021.

    Sve dok se više troši na stadione i nogometaše nego na znanstvene ustanove i znanstvenike sve nam je jasno. "Kruha i igara" što bi rekao Korade Korlević.

  • max2017 23.11.2021.

    Jasno je ko sunce na nebu da najmoćniji likovi u Hrvatskoj rade protiv interesa zemlje ........ništa nije sveto ......znanja svjetskog i jedinstvenog nivoa istjeruju  iz naše sredine (od Imunološkog i Plive do ovoga)..a prodali bi rođenu majku dovodeći Hrvatsku u podređeni položaj omogučavajući svjesno u zavisnost od špekulanata....

  • Knez Drpimir 23.11.2021.

    U državi u kojoj vjeronauk ima veći fond sati od matematike, fizike, biologije, informatike ZAJEDNO u prvih 12 godina školovanja - znanost nema kaj tražiti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare