To je to što me zanima!

MUP se oglasio o Akciji Koridor: 'Postupci prema migrantima provedeni su sukladno zakonu'

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se o takozvanoj "Akciji koridor" te su naveli kako je ista usmjerena protiv krijumčara, a komunikacija putem kriptirane aplikacije u krugu ovlaštenih osoba nije sporna
Vidi originalni članak

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se o takozvanoj "Akciji koridor" te su naveli kako je ista usmjerena protiv krijumčara, a komunikacija putem kriptirane aplikacije u krugu ovlaštenih osoba nije sporna. Također, istaknuli su kako su postupanja prema migrantima provedena sukladno zakonu.

REAGIRALI NA OBJAVE MUP: Korištenje aplikacije WhatsApp nije sporno

- Slobodni smo Vas izvijestiti kako je provjerama utvrđeno, dakle u sva četiri slučaja koja problematizirate prema osobama/migrantima je proveden postupak sukladno Zakonu o strancima te su im izdana rješenja na temelju kojih su bili u obvezi napustiti Europski gospodarski prostor, jer nitko od njih nije iskazao namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. Među navedenim osobama bio je 31 maloljetnik bez pratnje prema kojima je postupano sukladno Protokolu o postupanju prema djeci bez pratnje, te su smješteni u domove za djecu, a za daljnje postupanje prema njima nadležno je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Jednako tako, jednom migrantu je zbog zdravstvenih problema pružena i liječnička pomoć -kažu iz MUP-a. 

NE ZNAJU JESU LI AUTENTIČNE Policija o porukama iz grupe na WhatsAppu: 'Imate snimke, ne poruke. To nećemo komentirati'

Dodaju kako niti jedna od ovih osoba nije napustila Europski gospodarski prostor, a da bi o tome obavijestila policiju ili hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, a kako im je u izdanom rješenju i naloženo.

- Za pretpostaviti je kako su se nastavili nezakonito kretati u ciljne države članice EU, kao i tisuće drugih koji su na isti način zlouporabili najblažu mjeru Direktive o povratku i odredbe Zakona o strancima. Međutim, budući je prema svim osobama koje navodite proveden zakonom propisani postupak te je u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) raspisano upozorenje u svrhu vraćanja, druge države članice, ukoliko ih zateknu, imaju tu informaciju i mogu izvršiti rješenje koje je izdalo ovo Ministarstvo - zaključili su iz MUP-a.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Dr.Tuđman 09.04.2023.

    Umlačivanje migranata po zakonu

  • dahvaul 07.04.2023.

    Treba hitno donijeti zakon da se kažnjavaju ti koji sabotiraju,prate ,snimaju rad policije.Naročito takve intelektualce koji kritiziraju ,kaj oni misle da je to lagan posao da se te migrante može zamoliti lijepim riječima da napuste naše prostore.Zato puna podrška policiji.

  • Cipelcug 06.04.2023.

    Zašto migranti ne migriraju u bogate arapske države?

Komentiraj...
Vidi sve komentare