To je to što me zanima!

Na Antarktiku će se odvojiti komad leda površine N. Yorka

Stručnjaci vjeruju kako bi se ledeni brijeg mogao odvojiti krajem ove ili početkom iduće godine. Napominju kako pukotina nije posljedica globalnog zatopljenja
Vidi originalni članak

NASA-ini znanstvenici otkrili su 30 kilometara dugu pukotinu i vjeruju kako je rasjed znak da će se uskoro odlomiti golema ledena ploča na zapadu Antarktika, piše Telegraph. Ledeni brijeg koji bi se odlomio bio bi veći od površine New Yorka.  Pukotinu su otkrili 14. listopada tijekom nadgledanja glečera tijekom operacije Icebridge. Pomnije su je proučili 12 dana kasnije pomoću LIDAR senzora i objavili da je dug oko 30 km i široka 80 do 250 metara.

Prema posljednjim podacima, pukotina se širi za dva metra na dan i duboka je oko 60 metara. Stručnjaci vjeruju kako bi se ledeni brijeg površine od oko 880 km kvadratnih mogao odvojiti krajem ove ili početkom iduće godine. Ističu kako  odvajanje leda nije posljedica globalnog zatopljenja već prirodan ciklus. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • lazargeric 05.11.2011.

    MaloMeniMaloTebi ako je slovenije 30 x 30 km onda si u pravu

  • BadMotherFucker 05.11.2011.

    Jes!!!! ''prirodni ciklus'' a kaj spada pod taj ciklus: testiranje nuklearnog oružja i sličnog sranja koji ''ameri'' proizvode. I naravno opet su oni prvi to snimili, samo kad?

  • Zeko, hop! 05.11.2011.

    tj. bio bi veći od površine Slovenije... pa i nije da se trebamo brinuti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare