To je to što me zanima!

Na festivalu u Zagrebu će pustiti nacističkog Paška?

Crtići iz 1943. tijekom rata su zabranjeni. Opet su izvučeni prije desetak godina, a osvanuli su i na internetu. Crtići su bili dio američke propagande
Vidi originalni članak

U sklopu Zagreb Film Festivala profesor Roel Vande Vinkel će 21. listopada održati predavanje o propagandi. Vjerojatno će zagrebačkoj publici prikazati i kadrove iz Disneyeva crtića "Odgoj za smrt: Stvaranje nacista" koji prati odrastanje dječaka Hansa koji već u školi uči mrziti druge rase. Isti je profesor napisao knjigu o 'naci crtićima' koje je Walt Disney napravio 1943. godine po narudžbi vlade SAD-a. Glavni lik jednog od tih crtića je poznati Paško Patak. On je nacist koji od jutra do mraka 'rinta' u tvornici oružja, neprestano mora salutirati Hitleru i priprema kavu od jednog zrna. Zatim se ponovno budi u svojoj sobi koja je umjesto kukastih križeva ispunjena američkim nacionalnim simbolima. Sretan je što je njegova mora napokon gotova. Poruka ovog crtića starijim je američkim građanima tijekom rata bila sasvim jasna, no njihovu je djecu zarazilo salutiranje i veselo koračanje nacista pa su ih počeli oponašati. Crtići su ubrzo nakon toga zametnuti i zaboravljeni, no prije desetak godina ponovno su izvučeni, a uskoro su osvanuli i na internetu. Sada bi mogli biti prikazani i u Zagrebu u sklopu predavanja prof. Vinkela, piše Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • thug lady 10.10.2009.

    hahahahhahahahahahahaahhahahaha...špica!

  • 1Broj 10.10.2009.

    http://www.youtube.com/watch?v=YroTk6Vobww.................najjaci mi je kraj.................ja bih upitao Paju nesto : da li si zaista ponosan sto si amerikanac?.......razmisli Pajo dvaput prije nego kazes:)

  • legend- 10.10.2009.

    mogu li se igdje downloadat ovi crtići

Komentiraj...
Vidi sve komentare