To je to što me zanima!

Sanader: Nemam više pitanja, Sudac Ivan Turudić: Odlično!

Član Inina Nadzornog odbora, Damir Vanđelić rekao je kako hrvatski članovi Uprave ne mogu utjecati na poslovanje Ine. Dodao je kako se MOL ponašao kao konkurent
Vidi originalni članak

Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL. Svjedočio je član Inina Nadzornog odbora, Damir Vanđelić. On je potvrdio ono što je rekao i član Uprave Ine, Davor Mayer na jednom od prethodnih ročišta - utjecaj na odluke u Ini su imali samo predsjednik Uprave i Odbor izvršnih direktora! 

- Članovi uprave čak nemaju ni resor za koji su zaduženi, rekao je svjedok.

Objasnio je kako je članovima Uprave internim dokumentom LODO (Lista ovlaštenja za donošenje odluka) bilo onemogućeno vođenje tvrtke. Hrvatski članovi Uprave su tražili izmjenu tog akta, ali su bili nadglasani.

Vanđerić je istaknuo da su u Vladi bili svjesni nedostataka međudioničarskog ugovora te da su hrvatski članovi Nadzornog odbora u nekoliko navrata upozoravali bivšu Vladu. Nepovoljnosti ugovora bili su svjesni i u Ministarstvu gospodarstva, rekao je Vanđerić.

- Ključni ciljevi poslovanja su bili povećanja tržišta, energetska stabilnost te neovisnost i sinergija s MOL-om. Jasno je da prva dva cilja nisu ostvarena - ustvrdio je Vanđelić, kojeg je u NO Ine postavila vlada Jadranke Kosor krajem 2010.

Vanđelić je pričao i o investicijama koje je MOL prema ugovoru trebao provesti u Ini. Radilo se o modernizaciji rafinerija u Rijeci i Sisku te o ulaganju u benzinske pumpe i povećanje tržišta. 

- Rafinerija u Rijeci djelomično je modernizirana, dok Sisak i dalje čeka modernizaciju. Investicije koje nisu odrađene dovele su do toga da Ina mora uvoziti kvalitetniji benzin, a neulaganjem u benzinske crpke Ina je izgubila dio tržišnog udjela u regiji koji je pao s 32 na 20 posto. No, u ugovoru nisu predviđeni nikakvi penali ako se obaveza ne ispuni - pojasnio je. Dodao je kako je MOL povećao udjel na hrvatskom tržištu zbog čega je Ina izgubila dio tržišnog udjela, a time i tisuće radnih mjesta.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković pitala je Vanđelića smatra li da je MOL konkurencija Ini?

- MOL je ostvario veće udjele na nekim tržištima, dok Ina nije pa bi se moglo reći da se na tim tržištima MOL ponašao kao konkurent - odgovorio je svjedok.

Sanader je imao nekoliko pitanja za svjedoka, a kada je završio sudac Turudić dobacio je: Odlično!

Na kraju ročišta Čedo Prodanović je prigovorio na iskaz Damira Vanđelića nazvavši ga tendencioznim, kontradiktornim i manipulativnim. 

- Kada je trebao neke tvrdnje pojasniti onda je rekao da to ne može bez stručnih analiza. Ovaj svjedok de facto iznosi tvrdnje da je MOL kupio Inu kako bi je svojim upravljanjem uništio. Ovakvim iskazom postignuta je svrha ne samo na sudu nego i u javnosti. Želi se stvoriti dojam da se Ina pokušava uništiti od strane MOL-a - ustvrdio je Prodanović.

Sudac Turudić je na to malo "provocirao" MOL rekavši kako će sada vjerojatno opet morati čitati priopćenje kojima ih Mađari "bombardiraju" nakon svake rasprave: "To će biti u skladu s vašim prigovorom", poručio je Prodanoviću.

Suđenje se nastavlja sljedećeg četvrtka svjedočenjem Davora Šterna na Općinskom kaznenom sudu.

Podsjetimo, na suđenju u srijedu svjedočio je bivši predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer. Sanader je cijelo vrijeme prekidao njegovo svjedočenje i žalio se na prijevod s njemačkog. Kulterer je rekao da se nekoliko puta sastao sa Sanaderom, ali je opovrgnuo da su razgovarali u četiri oka, kao i da mu je on rekao da će Hypo imati povlašten položaj. 

Ivu Sanadera, u združenom postupku, terete za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke i primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne tvrtke MOL, kojoj je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava Ini.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • PREDATOR_007 20.04.2012.

    Zbog tog bandita,kriminalca,veleizdajnika SMRADANERA nam ovi nabijaju cijene goriva kako im padne na pamet ! Oderace nas do koze jer je ovo djubre smradanersko uzelo mito i prepustio sva upravljacka prava Madjarima !

  • legion 20.04.2012.

    Ivo Turudić,Ivo Turudić !!!!

  • Ewan_mis 20.04.2012.

    Apsolutno ne branim Sanadera, ali meni se ovo suđenje od početka čini kao pristrano. Takav sudac ne bi trebao biti predsjednik Županijskog suda. Ne znam što radi i da li skuplja simpatije javnosti, ali za ovako velike slučajeve koji su izuzetno osjetljiva tema u naciji i slučajeve praćene iz svijeta sudac treba (po mojem skromnom pravničkom mišljenju) apsolutno nepristran i bez ovakvih komentara koje čitamo na dnevnoj bazi. Svaka čast na hrabrosti suca Turudića, ali ja si to u sudnici ne bi dozvoljavao (ne mislim samo na današnji njegov komentar nego i na neke prethodne...)

Komentiraj...
Vidi sve komentare