To je to što me zanima!

MiG pao zbog kvara, nije bilo grešaka u zapovjednom lancu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Borbeni zrakoplov MiG 21 HRZ-a srušio se 5. kolovoza na području Donje Lomnice, kod Velike Gorice. Zrakoplov je prije 12 godina bio na remontu u Rumunjskoj
Vidi originalni članak

Prema preliminarnom izvješću koje je ministar obrane Ante Kotromanović predao Vijeću za obranu, MiG je u Donjoj Lomnici 5. kolovoza pao zbog kvara na hidrauličkom sustavu . Taj je kvar izazvao niz lančanih reakcija te su zakazali neki drugi tehnički elementi, rekao je predsjednik Ivo Josipović . Rekao je i da nije bilo nikakvih greški u lancu zapovijedanja.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na Vijeću je bilo rečeno i da će se ići u modernizaciju raketnog sustava.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Premijer Zoran Milanović je rekao kako bi Hrvatska trebala zadržati sposobnost zrakoplovstva, dakle borbenih zrakoplova pa makar i na simboličkoj razini.

- Ne treba u tome biti preambiciozan i stremiti skupim, novim sustavima, ali treba stremiti nekim sustavima pa čak i onim korištenim. Nadam se da se više neće događati da će vojni avioni padati, ali to se događa, i Amerikancima je nedavno pao borbeni avion. Ali šanse da se tako što dogodi su manje, ako su sredstva novija - rekao je Milanović.

Na Vijeću za obranu o prvim rezultatima istrage pada MiG-a

Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović za ponedjeljak su sazvali sjednicu Vijeća za obranu , na kojoj bi trebali biti predstavljeni prvi rezultati istrage o padu MiG-a 21 u Donjoj Lomnici na Dan domovinske zahvalnosti.

Razgovarat će se i o pripremama za NATO summit 4. i 5. rujna u Walesu, ali i o budućnosti Oružanih snaga RH.

Borbeni zrakoplov MiG 21 HRZ-a srušio se 5. kolovoza na području Donje Lomnice , kod Velike Gorice. Zrakoplov je prije 12 godina bio na remontu u Rumunjskoj, a ranije toga dana sudjelovao je u svečanom preletu nad Kninom.

Iz MORH-a su izvijestili kako je uzrok pada vjerojatno zatajenje stajnog trapa , zbog čega se zrakoplov zapalio. Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je tada da će, ako istraga utvrdi njegovu odgovornost, podnijeti ostavku.

Idi na 24sata

Komentari 139

  • srakar 02.09.2014.

    Već 3 g. nema grešaka u zapovjednom lancu!!!!!

  • šumski bandit 02.09.2014.

    pao avion koji je trebao pred 10 godina završiti u starom željezu i nema greške u zapovjednom lancu??? tko je onda naredio da se diže u zrak kanta opasna po pilota i građane na zemlji? drugovi partijci, vi uistinu vrijeđate zdrav razum građana ove opljačkane i napačene zemlje, smatrajuči nas budalama! eksperiment SDP-u vlast u Hrvatskoj VIŠE NIKADA NEĆEMO OKUŠATI!!!!!!!!!!!!!

  • ursuss 02.09.2014.

    Naravno da nije bilo pogreške u zapovjednom lancu- osim što ste kantu za otpis ostavili u uporabi,a znali ste da joj je rok trajanja istekao......Garantiram i ja da "zapovjedni lanac" nije zapovjedao pilotu da sruši avion i da se pritom spasi-ako ikako može....Ma gdje bi Vi bili za išta krivi...mislio sam da budete objavili kako je roda ili čaplja uletjela u avion pa se srušio...

Komentiraj...
Vidi sve komentare