To je to što me zanima!

'Naftna katastrofa je rezultat uštede novca i vremena'

Predsjednička komisija zaključila je da su tri kompanije koje su surađivale u Meksičkom zaljevu loše upravljale poslovima kako bi uštedjeli vrijeme i novac
Vidi originalni članak

Kompanije upletene u naftnu katastrofu u Meksičkom zaljevu odlukom da smanje troškove i uštede vrijeme pridonijele su katastrofi, zaključila je američka predsjednička komisija. U zaključnom dijelu svog izvješća koje će objaviti sljedećeg tjedna navodno su napisali da su propusti bili 'sistematski' te da je lako moguće da se ponove. 

Smatraju da britanski BP nije osigurao dovoljan nadzor nad provođenjem sigurnosnih mjera zbog čega je u travnju na naftnoj platformi Deepwater Horizon poginulo 11 ljudi, a iz bušotine su se u more izlili milijuni barela nafte. Do obuzdavanja mrlje u srpnju zagađene su stotine kilometara obale. Iz BP-a su rekli da je komisija, kao i njihova vlastita istraga, zaključila da je do katastrofe došlo zbog više uzroka i uključenosti više kompanija. U izvješću komisija kritizira BP u čijem je vlasništvu bušotina Macondo, Transocean čija je bila platforma i Halliburton koja je s Transoceanom upravljala operacijom zatvaranja bušotine. Krive ih za loš materijal kojim su pokušali zatvoriti bušotinu, optužuju ih da su znali da je posao loše obavljen, no da su ga proglasili uspješnim te smatraju da zaposlenici nisu na vrijeme uočili znakove neizbježne erupcije. 

- Namjerno ili ne, mnoge odluke BP-a, Halliburtona i Transoceana koje su povećale rizik od erupcije Maconda njima su uštedjele vrijeme i novac, stoji u zaključku izvješća, prenosi BBC.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • user_72871 06.01.2011.

    Amerikanci su kemikalijom disperzantom uspjeli maknuti naftu s površine mora al je ona pala na dno i nije nestala. A znate kako morske struje nose sve sa sobom tako i nose naftu. Zaljevska morska struja će nositi naftu na područje golfske struje i s tim će se sve zakomplicirati. I da, nafta će imati utjecaj na morske struje koje sprečavaju ledeno doba!

  • 666999 06.01.2011.

    Eh eto im sada usteda vremena i novca!

  • qwertzuiop2 06.01.2011.

    kakvi idioti...nerazumijem kako im se sad to sve isplatilo kad sad moraju i platit štetu i još su sjebali milijune barela nafte a zbog čega da uštedi neku siću spram ovoga što sad moraju platit...i nafte uvijek ima za proljevanje glavno da cjena skače a ovdje se proljeva...IDIOTI šta drugo reć

Komentiraj...
Vidi sve komentare