To je to što me zanima!

Naftu pretočili, ali su auti i dalje zarobljeni na brodu

Trajekt Marko Polo je nasukan već 6 dana. Zbog njega su stigli i stručnjaci iz Nizozemske. U utorak su u odsukavanju oštetili tank s pet tona goriva
Vidi originalni članak

Na Jadrolinijin trajekt Marko Polo, koji već šesti dan stoji nasukan na otočiću Situ, između Pašmana i Žuta, stigli su stručnjaci iz najpoznatije svjetske tvrtke za spašavanje na moru, roterdamskog SMIT Salvagea. Temeljem nacrta Marka Pola s kolegama iz Jadranskog pomorskog servisa rade 'remodeling' broda kako bi utvrdili što je najbolje učiniti u ovoj situaciji.
- U četvrtak smo pretočili oko 330 tona goriva s Marka Pola u naš brod Ðeletovci, kako bi se trajekt olakšao - rekao je voditelj akcije spašavanja Aleksandar Maras iz Jadranskog pomorskog servisa. Tijekom četvrtka planirali su i da će 18 vozila iz unutrašnjosti Marka Pola prebaciti na trajekt Jadrolinije Prizna no od toga su odustali jer je moglo doći do oštećenja krme.
- Ne dozvoljavamo iskrcaj vozila jer prema nalazu našeg eksperta za trup nije sigurno da će se rampa moći ponovo vodonepropusno zatvoriti. Vozila će biti iskrcana kad se budu ispunili sigurnosni uvjeti radi sprječavanja daljnjih šteta, odnosno nakon odsukavanja Marka Pola - poručio je Jadranski pomorski servis Jadroliniji.  U Marku Polu su ostali zarobljeni i sportski automobili autokluba Buzet. Vozili su ih na posljednju ovogodišnju utrku autoslaloma za prvenstvo Hrvatske. Zbog nasukavanja Buzećani nisu uspjeli osvojiti naslov prvaka.
- Često se čujemo s posadom. Oni ne znaju kad će prekrcati aute - kaže Sanjin Prodan (28), koji je već osigurao titulu prvaka.  U Jadroliniji kažu da bi tri dana trebali pripremati rješenje podizanja pramčanog dijela, a dva dana će trajati samo odsukavanje. Dodaju da ne planiraju miniranja. Razmišlja se o hidrauličnim dizalicama i zračnim jastucima na pramcu s mogućnošću kombiniranja remorkera.



OŠTETILI TANK S GORIVOM U ODSUKAVANJU
U utorak su prilikom odsukavanja trajekta s otočića oštetili tank s gorivom, te je umalo u more iscurilo pet tona nafte, što je spriječeno pravodobnom intervencijom. Sanacija rupe povjerena je roniocima splitske tvrtke Dubina, piše Večernji list. Ista tvrtka nedavno je iz Ohridskog jezera izvukla trajekt Ilinden.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • balcanicus 01.11.2009.

    Bravo kapetane Radiću, dobro si ovo obavio! Umjesto da gledaš šta ti radi posada po noći, opet si guzio neku rascvalu sobaricu. Ne daj se majstore.

  • englez 29.10.2009.

    ZA OVAKVU SRAMOTU,MAJSTORIMA KOJI SU OVO SKRIVILI TREBA ZAVEZAT JEDNU I DRUGU CIPELU SKUPA I POTJERAT IH DA OBIĐU SVIJET PJEŠICE UNATRAŠKE!!!!

  • marenda 29.10.2009.

    valjda je brod dobro osiguran

Komentiraj...
Vidi sve komentare