To je to što me zanima!

'Najgori je': Jakovina je uništio selo, tražimo njegovu ostavku!

Tražimo da otkupna cijena pšenice mora minimalno dosegnuti prošlogodišnju. Ne može biti manja ako znamo da je poskupio repromaterijal, poručili su seljaci
Vidi originalni članak

Predstavnici seljačkih udruga iz Slavonije i Baranje sastali su se u petak u Novoj Gradiški na radnom sastanku radi formiranja jedinstvenog stožera s ciljem zajedničkog nastupa prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede. Nezadovoljni su prestankom potpune komunikacije s ministrom Jakovinom, a tvrde i da njihovi dopisi koje su uputili prema ministarstvu poljoprivrede mjesecima čekaju odgovor. Predstavnici udruga na današnjem su sastanku donijeli odluku o intenzivnoj pripremi prosvjeda seljaka u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te traže neopozivu ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kojega smatraju najlošijim ministrom do sada. 

- Kada ga smjeni njegova Vlada i njegov premijer onda ćemo mi iz seljačkih Udruga podnijeti privatnu tužbu, jer on mora odgovarati zbog toga što je uništio hrvatsko selo. U toku prosvjeda okomit ćemo se i na Petrokemiju Kutina, jer tu ima dosta problema. Nadalje tražimo da otkupna cijena pšenice mora minimalno dosegnuti prošlogodišnju. Ne može biti manja ako znamo da je poskupio repromaterijal i troškovi života uopće, a oni sramotno odrede cijenu kunu i pet lipa po kilogramu. Našu kvalitetu izvoze, a po skupljoj cijeni uvoze u Hrvatsku i onda mi jedemo nečije smeće. Ako smo mogli prosvjedovati i doslovno svoj život davati za 205 milijuna kuna, koje smo na kraju ipak dobili, ovdje se radi da su nam u nepune dvije godine uzeli dvije milijarde kuna. Pitam se što bi mi trebali za te dvije milijarde kuna - pa dati svoje živote! Ne preostaje nam ništa drugo ili ići u zatvor za svoja prava ili staviti štrik oko vrata. Mi nemamo drugih mogućnosti. E sad, štrik nećemo stavljati oko vrata, već ćemo uraditi ono što smo smislili, pa onda možemo i u zatvor ako treba, kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. 

- U posljednjih osam mjeseci smo u nekoliko navrata naznačili isključivo argumentiranu raspravu, ukazali na pogibelj poljoprivredne politike bez koncepta i strategije. Mi o tome s ministrom Jakovinom nismo imali prigodu razgovarati. Očito je da ovaj ministar ima određenu grupaciju s kojom provodi poljoprivrednu politiku, a to je najvjerojatnije sektor tzv. krupnog kapitala, pa on s nama zbog toga nema potrebu komunicirati. Svi dosadašnji argumenti da nije imao volje i želje s nama razgovarati i popravi stanje u poljoprivredi na našoj su strani. U njegovom mandatu pad je proizvodnje mlijeka za 20 posto, tri tisuće farmi mliječnih krava rade s opadanjem u proizvodnji mlijeka, stočni fond je u drastičnom padu, a samim time i proizvodnja mesa, goveđe i svinjsko meso se uvozi, a svi proizvodni resursi koji su bili u funkciji jednostavno su uništeni. Postavlja se pitanje, tko će odgovarati zbog takvog stanja. Oni svi redovito dobivaju svoje plaće, a rezultati padaju. Ministar dobiva od 15 do 20 tisuća kuna plaću i ne da bi trebao dobiti plaću, već bi u državni proračun morao uplatiti svaki mjesec 5 tisuća kuna na ime lošeg rada u svojem sektoru - nezadovoljan je Stjepan Kunovec, predsjednik odbora za udruge u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Idi na 24sata

Komentari 109

  • diba_1 04.08.2013.

    selo je uništeno već dugi niz godina, a Jakovina je na čelu ministarstva tek godinu.Bilo bi dobro da seljaci jedno priznaju istinu, nije da samo ove godine traže i štrajkaju radi svojuh prava.

  • vekavac 04.08.2013.

    Čovjek je totalna neznalica i bez svoga ja i takav paše Liniću i Milanoviću jer svako jutro traži svoje mišljenje od njih.Uostalom takva je sva vlada i to treba maknuti sa vlasti po kratkom postupku pod svaku cijenu.Ljudi moji uspjeli su srozati i turizam i još nam u oči lažu da je kao lanjski ili bolji.Možda mogu lagati ljudima sa kontinenta ali ja živim na moru.

  • dkasnik5 03.08.2013.

    Kako je vodio svoju trgovinu uspješno tako vodi i ministarstvo poljoprivrede.

Komentiraj...
Vidi sve komentare