To je to što me zanima!

Najmanji par koji je preživio: Razdvojili sijamske blizanke

Švicarska: Maya i Lydia su rođene prerano u prosincu prošle godine. Bile su teške samo kilogram kada su ih liječnici odlučili operirati. Dobro se oporavljaju
Vidi originalni članak

Liječnici u Bernu su uspješno odvojili sijamske blizanke koje su dijelile prsa i jetru. U operaciji je sudjelovalo petero kirurga, dvije medicinske sestre i šestero anesteziologa, a operacija je trajala pet sati. 

Maya i Lydia su rođene dva mjeseca prerano zajedno sa blizankom Kamillom u prosincu prošle godine. Nakon poroda su bile stabilno. Liječnici su ih mislili pustiti da se oporave i operirati nakon nekoliko mjeseci, ali tjedan dana nakon poroda stanje im se zakompliciralo. 

Život im je bio ugrožen i jedino je rješenje bilo razdvajanje. Blizanke su tada bile teške samo 1,1 kilogram i liječnici nikada ranije nisu razdvajali tako male sijamske blizanke. 

- Presretni smo. Moja je žena od sreće plakala i plakala. Htjeli smo dijete, a sada imamo troje djece - rekao je otac  blizanki. 

Department of Paediatric Surgery, Bern University Hospital

- Pripremili smo se na smrt obje bebe, situacija je bila zaista tako ekstremna - rekla je Barbara Wildhaber, šefica pedijatrije u sveučilišnoj bolnici u Ženevi koja je vodila tim. 

Nakon operacije je rekla da je bilo "veličanstveno" i da će tu operaciju pamtiti cijeli život. Bebe se dobro opravljaju. Majka ih doji i dobile su na težini. Sijamski blizanci se rode u jednom na 200.000 slučaja. Većina beba se rodi mrtvo, a šanse da prežive su između pet i 25 posto.  Vjeruje se da su Maya i Lydia jedna od 200 para sijamskih blizanaca koji žive na svijetu, piše Daily Mail.

Department of Paediatric Surgery, Bern University Hospital
Idi na 24sata

Komentari 5

  • vana 3 01.02.2016.

    Nadam se da će sa malenom dječicom dalje biti sve u redu i da neće imati nikakvih zdravstveni problema u njihovome daljnjem životu.

  • Cvitamaria 01.02.2016.

    cuvaj ih gospodine

  • Ideš Đurđa 01.02.2016.

    Boze daj im da se razviju i da zive normalan zivot. Svaka cast lijecnicima na dobro obavljenom poslu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare