To je to što me zanima!

Najniže plaće: 'Učitelji jedini provode suštinske reforme'

ŠKOLA ZA ŽIVOT ve je spremno, a za prve rezultate reforme trebat će nam oko tri godine, rekla je Divjak
Vidi originalni članak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je za N1 da je sve spremno za frontalno uvođenje “Škole za život” u od jeseni.

Kaže i da sustav obrazovanja jedini zapravo provodi suštinske reforme, a učitelj i nastavnici imaju najniže plaće.

- Treneri su jezgra koja se sastoji od ljudi koji su radili u eksperimentalnim školama i pripremali kurikulume, a sad im se pridružuju nastavnici iz eksperimentalnih škola i savjetnici iz agencije koji će biti na raspolaganju učiteljima, učenicima i roditeljima - rekla je ministrica.

'NE MORAMO SE SLAGATI' Divjak poručila Košiću: 'Neka se biskupi drže svog resora'

Odgovorila je i na pitanje što možemo očekivati od frontalne primjene od ove školske godine kazala je.

- Ne možemo očekivati da sustav koji se 30 godina nije mijenjao ima kvantni skok. Trebat će 3-4 godine da možemo očitati prve rezultate koji će biti baš rezultat same reforme, a prva prilika će biti 2022. na maturi po novom programu i za dvije godine na istraživanju Pisa - istaknula je ministrica.

Kad je riječ o opremljenosti učitelja i učenika, kaže da su udžbenici odobreni i učitelji su ih izabrali u sladu sa zakonskim rokom. Ministrica se dotaknula i plaća u obrazovanju:

- Imamo sustav koeficijenata koji se množe s osnovicom. Sustav je loš jer zadržavate postojeće nepravedno stanje te ga produbljuje, a koeficijenti u obrazovanju su najniži.

Idi na 24sata

Komentari 165

  • 21.08.2019.

    Zec 200 metara,....

  • kuglica 21.08.2019.

    Vidim da su se mnogi uhvatili radnog vremena i godišnjih odmora profesora/ učitelja: (iz)borite se rukama i nogama za to da vam djeca u školi sjede 7 dana u tjednu, po 8 sati, i ljeti i zimi, ali imajte na umu da će profesor zbog 8satnog radnog vremena na vaše dijete na ekskurziji paziti od 8-16 sati, da ćete na INFO i rod sastanke dolaziti u 15 sati, da će učitelj nakon 5-6 sati nastave još samo 2-3 sata smjeti provesti u pripremanju nastave, odrađivanju administracije, stručnom usavršavanju, ispravcima zadaća, testova, a kako će to utjecati na kvalitetu nastave, o tom potom... Zamišljam kirurga koji zahtjevnu operaciju, koja u prosjeku traje 12 sati, odrađuje od 8-16, a onda ostavlja sve i kaže evo, mojih osam sati je prošlo... Zbog specifičnog posla koji odrađuju učitelji/prof, njihovo radno vrijeme je nemoguće svesti i ograničiti na broj sati jer se rezultat rada učitelja ne mjeri brojem sati provedenim u učionici, kao što se uspješnost operativnog zahvata ne mjeri satima provedenim u operacijskoj sali... Dok je u civiliziranom svijetu ulaganje u obrazovanje investiticija, u Hrvatskoj je ulaganje u obrazovanje nepotreban trošak...

  • Budni 21.08.2019.

    Pa kada se zbroji rade 120 dana u godini! Jači su od ovih iz sabora!A plaću dobivaju cijelu godinu!Da ne napišem da imaju skraćeni radni dan prije praznika!

Komentiraj...
Vidi sve komentare