To je to što me zanima!

Najstariji lužnjak: Svaki drugi hrast za njega je mala beba

Divovski lužnjak u šumi Prašnik između Nove Gradiške i Okučana visok je 39,6 metara, opseg mu je 7,82 metara i u njemu su najmanje 53 kubika drveta
Vidi originalni članak

Netaknuta stara šuma Prašnik u sebi skriva najmanje 1400 prastarih stabala hrasta lužnjaka te 50 stabala grabe i bukve.

Među njima je i hrast rekorder od čak 340 godina ,čiju su starost laserskim snimanjem prije tri godine potvrdili stručnjaci iz Nizozemske, Finske i Engleske. Divovski lužnjak u šumi Prašnik između Nove Gradiške i Okučana visok je 39,6 metara, opseg mu je 7,82 metara i u njemu su najmanje 53 kubika drveta.

- Jako je rijetko da stablo doživi takvu starost i drago nam je da ga do danas nitko nije taknuo. Oko njega bi trebalo graditi kontinentalni turizam - rekao je Damir Jelić, viši stručni suradnik Uprave šuma na tom području. On nas je, uz voditelja Uprave šuma Marka Stojića, odveo do stabla te se kao stručnjaci čude njegovoj vitalnosti i tome što svake godine daje plodove.

- Za ovakva stabla to je šok pa je još čudnije da se oko njega svake godine može naći žir – kažu. Kako bi očuvali njegov genetski kod, uzgojili su i sadnice od njegova žira. I vegetativno su ga razmnožili pa su dobili mladice s identičnim DNK. Njegovi klonovi dobivaju certifikat da su od najstarijeg stabla, a po jednog “klona” posadili su u parku u Staroj Gradiški i u Dvoru.

Idi na 24sata

Komentari 47

  • igoo 31.01.2021.

    U Mužilovčici Lonjsko polje ima hrast stariji i deblji od ovoga. Već je šupalj i neke grane su otpale ali debljina je stvarno nevjerovatna.

  • Emiliano Zapata 28.09.2015.

    Fascinantno je nase domoljublje; "imamo ovo, imamo ono",pa "najlijepse more itd..." ajd dobro kuzim prije nije bilo neta ali danas ista pjesma? Jeste kad vidjeli Sekvoju npr.? Phi Phi plazu? Navigo?

  • Uni 27.09.2015.

    Hrast je prelijep i svako drvo i biljku treba cijeniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare