To je to što me zanima!

Najvažnija preporuka Svjetske banke: Morate smanjiti poreze

U prijedlogu Strategije Svjetske banke za Hrvatsku ističe se da su pretpostavke za ostvarenje rasta reforme, a paralelno bi se trebala provoditi tri stupa mjera
Vidi originalni članak

U prijedlogu Strategije Svjetske banke za Hrvatsku ističe se još jednom da su pretpostavke za ostvarenje rasta reforme, a paralelno bi se trebala provoditi tri stupa mjera. Tako treba osigurati makorekonomsku sigurnost što podrazumijeva sređivanje javnih financija i zadržavanje kreditnog rejtinga. U isto vrijeme trebaju se provoditi strukturne reforme, a treba učiniti sve da se povuku sredstva iz europskih fondova. Najvažnija preporuka je smanjivanje poreza, piše Večernji list.

- Vi ste zemlja s najvećim poreznim stopama i neće biti dobro ako tako nastavite. Morate smanjiti izdatke, jer ako izdaci i porezi rastu, ugrozit ćete svoju ekonomiju - tvrdi Hongjoo Hahm, predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj.

Rekao je i da se trebaju stvoriti održive javne financije, a da proračun za 2013. nažalost ide u drugom smjeru.

- Ne u socijalnoj sferi, već kada je riječ o 17% BDP-a koji se troši na javne tvrtke, a radi se o oko tri milijarde kuna, što izaziva veliku napetost za proračun i s time se Vlada mora prioritetno zabaviti. Proračun mora smanjiti izdatke i povećati prihode - zaključio je  Hahm. 

Hahm je objasnio i da Hrvatska puno troši na zdravstvo, a da bolnice ne mogu biti starački domovi nego institucije u koje će dolaziti pacijenti iz regije, pa i iz cijelog svijeta. 

Učinkovit treba biti i mirovinski sustav, tvrdi Hahm koji smatra da se treba nastaviti s mirovinskom reformom.

Zaključak Svjetske banke je da Hrvatska mora smanjiti poreze jer zbog njih postaje nekonkurentna.

Posvađali se na sastanku 

Predsjedavajući iz vladajuće koalicije i HDZ-a porječkali su se pred šefom Ureda svjetske banke za Hrvatsku dok je pokušavao objasniti promjene u politici SB-a prema Hrvatskoj kad uđe u EU. 

Silvano Hrelja iz HSU-a komentirao je Hahmovu tvrdnju da je današnji mirovinski sustav dugoročno neodrživ i poučio ga da to 'nije samo problem proračuna', već 'pravno i političko pitanje', piše Glas Slavonije

Reagirao je i HDZ-ov Domagoj Milošević koji se Hahmu požalio kako u Saboru ne može govoriti na engleskom jeziku, a onda optužio Vladu za pad gospodarstva. 

Sastanak je vodio šef Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović (SDP) kojemu je zbog 'govorancija' bilo pomalo neugodno.

Idi na 24sata

Komentari 89

  • Capafiori 15.12.2012.

    Samouvjereno, laganim ali sigurnim tempom, Europa nam je ušla u Hrvatsku i postiže svoj osnovni cilj - uništenje i stvaranje osjećaja ovisnosti. 21 godinu u Hrvatskoj se sistematski uništava sve Hrvatsko, korumpirani političari odavno su se okrenuli Europi i izvršili ono što je EU od njih tražila, no na EU je i završni udarac - maknuti izvršitelje uništenja, poslušnike i realizatore njihovog plana. Ni malo me ne čudi pad kreditnoga rejtinga i svega što se dešava zadnjih dana, no to je početak ulaska u krug pakla koji nas tek očekuje. Dokle god u nama ne proradi ista ona nacionalna svijest koja je probuđena 1991. godine, mi Hrvatsku nikada nećemo imati, makar ne našu, slobodnu, suverenu, suvremenu i demokratsku. Jedne tirane smo istjerali nametnutim ratom, a druge smo si sami izabirali da nas sistematski pljačkaju, rasprodaju i prodaju nam"pravo i pravdu". Pa nije moguće da ćemo šutjeti i čekati da se povijest ponovi i da "imamo" odbjeglu vladu koja će upravljati nama i našim sudbinama - u inozemstvu? Hrvatska, budi se!

  • ćelavo 15.12.2012.

    kako smanjiti porez, tko će njima puniti blagajnu, njihove debele guze hraniti,

  • marnik954 15.12.2012.

    Smanjenje poreza neće smanjiti postotak nezaposlenosti, nego povećanje postotka dobiiti bogatima koji to već jesu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare