Obavijesti

News

Komentari 89

Najvažnija preporuka Svjetske banke: Morate smanjiti poreze

Najvažnija preporuka Svjetske banke: Morate smanjiti poreze
1

U prijedlogu Strategije Svjetske banke za Hrvatsku ističe se da su pretpostavke za ostvarenje rasta reforme, a paralelno bi se trebala provoditi tri stupa mjera

VIDEO

U prijedlogu Strategije Svjetske banke za Hrvatsku ističe se još jednom da su pretpostavke za ostvarenje rasta reforme, a paralelno bi se trebala provoditi tri stupa mjera. Tako treba osigurati makorekonomsku sigurnost što podrazumijeva sređivanje javnih financija i zadržavanje kreditnog rejtinga. U isto vrijeme trebaju se provoditi strukturne reforme, a treba učiniti sve da se povuku sredstva iz europskih fondova. Najvažnija preporuka je smanjivanje poreza, piše Večernji list.

- Vi ste zemlja s najvećim poreznim stopama i neće biti dobro ako tako nastavite. Morate smanjiti izdatke, jer ako izdaci i porezi rastu, ugrozit ćete svoju ekonomiju - tvrdi Hongjoo Hahm, predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj.

Rekao je i da se trebaju stvoriti održive javne financije, a da proračun za 2013. nažalost ide u drugom smjeru.

- Ne u socijalnoj sferi, već kada je riječ o 17% BDP-a koji se troši na javne tvrtke, a radi se o oko tri milijarde kuna, što izaziva veliku napetost za proračun i s time se Vlada mora prioritetno zabaviti. Proračun mora smanjiti izdatke i povećati prihode - zaključio je  Hahm. 

Hahm je objasnio i da Hrvatska puno troši na zdravstvo, a da bolnice ne mogu biti starački domovi nego institucije u koje će dolaziti pacijenti iz regije, pa i iz cijelog svijeta. 

Učinkovit treba biti i mirovinski sustav, tvrdi Hahm koji smatra da se treba nastaviti s mirovinskom reformom.

Zaključak Svjetske banke je da Hrvatska mora smanjiti poreze jer zbog njih postaje nekonkurentna.

Posvađali se na sastanku 

Predsjedavajući iz vladajuće koalicije i HDZ-a porječkali su se pred šefom Ureda svjetske banke za Hrvatsku dok je pokušavao objasniti promjene u politici SB-a prema Hrvatskoj kad uđe u EU. 

Silvano Hrelja iz HSU-a komentirao je Hahmovu tvrdnju da je današnji mirovinski sustav dugoročno neodrživ i poučio ga da to 'nije samo problem proračuna', već 'pravno i političko pitanje', piše Glas Slavonije

Reagirao je i HDZ-ov Domagoj Milošević koji se Hahmu požalio kako u Saboru ne može govoriti na engleskom jeziku, a onda optužio Vladu za pad gospodarstva. 

Sastanak je vodio šef Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović (SDP) kojemu je zbog 'govorancija' bilo pomalo neugodno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...