To je to što me zanima!

Najveća europska zmija u moru kod Šibenika: Snimili je turisti

Mađarski turisti snimili su najveću europsku zmiju dok se plivajući pokušava popeti na brod između otoka Kakan i Velog Borovnjaka. Radi se kravosasu, naduljoj europskoj zmiji...
Vidi originalni članak

Mađarski turist snimio je nedavno zmiju u moru između otoka Kakan i Velog Borovnjaka. Zmija se pokušavala popeti na obližnji katamaran. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Radi se o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata), najduljoj europskoj zmiji. Naraste oko 2 i pol metra možda čak i malo preko i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali u glavnom se hrani glodavcima, zapravo je jako korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost - kaže stručnjak koji proučava gmazove.

- Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno - rekao je stručnjak Andrej Simčić za Morski.hr.

Nakon što je portal Morski.hr objavio snimku, brojni komentatori na društvenim mrežama podijelili su svoja iskustva sa zmijama u moru.

 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • 07.07.2019.

    heheh sva sreća da me more neće vidjeti jer me ne zanima pa tako niti ove i slične stvari ...

  • luna5 03.07.2019.

    samo nam fali neki sa ruksakom

  • EmilCandor 03.07.2019.

    Bezopasna, umiljata i prekrasna životinja. U okolici Pule, na rančevima oko Monte Kope, Banjola i sl. nekad ih je bilo jako puno. Uvjeren sam da sam vidio primjerke i preko 3 m. Npr. glava prešla lijevu, a rep zaostao na desnoj strani sporedne ceste. Najljepši primjerak kojeg sam vidio bio crn je potpuno crne boje. Boja crnih cipela, a na suncu su mu se prelijevale šare identične za tu vrstu zmije. Slično kao kod crne pantere.

Komentiraj...
Vidi sve komentare