To je to što me zanima!

Najveća platforma koja je uplovila u riječki V. Lenac

Scarabeo 4 naftna je platforma visoka 106 metara, široka 103 metra, a teška je 12.000 tona. Iz Port Saida u Egiptu doteglili su je za 15 dana
Vidi originalni članak

Putovali su tri nautičke milje na sat, 15 dana. Teglila su je dva remorkera duga oko 50 m, rekao nam je čitatelj koji je snimio golemu platformu Scarabeo 4 u utorak nadomak Rijeci. Naime, brodogradilište "Viktor Lenac" ugovorio je remont platforme s talijanskom tvrtkom Saipem. Radovi će trajati 90 dana, a posao je, neslužbeno doznajemo, vrijedan oko 43 milijuna kuna.
- Plovili smo brodicom da bismo pozdravili prijatelja koji je bio na platformi. Kaže da je plovidba bila dosadna, jer danima  vidite samo more. Treba preploviti oko 1100 nautičkih milja, koliko ima od Port Saida u Egiptu do Rijeke - rekao nam je čitatelj i dodao:
- Malo su se ljuljali na Sredozemlju, Otrant su prošli bez problema. Valovi su bili premali da bi ih  osjetili na platformi. 
-  Od linije mora do vrha tornja visoka je 106, od vode do radne palube visoka je oko 40 metara, a široka je 103 metra. Trokutasta je oblika. Teži oko 12.000 tona. Tri mjeseca mijenjat ćemo čelik, cjevovode, bravariju i drugo - rekao nam je Stjepan Ivanišević iz prodaje Viktora Lenca.
- U Kvarner su ušli kroz Vela vrata, između Cresa i kopna.Ovo je prva ovakva platforma koju su doteglili u Rijeku. Nijedna nije bila ovolika - navodi čitatelj. Inače, ovakve naftne platforme moraju na veliki remont svakih 5 godina, a  manje zahvate svake godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare