To je to što me zanima!

Najveća tragedija iz Putinove vladavine ostala je misterij...

Jedan od najslavnijih francuskih redatelja Luc Besson sprema se snimiti film o ruskoj podmornici Kursk koja je potonula prije gotovo 16 godina i odvela u smrt 118 mornara
Vidi originalni članak

Jedan od najslavnijih francuskih redatelja Luc Besson sprema se snimiti film o ruskoj podmornici Kursk koja je potonula prije gotovo 16 godina i odvela u smrt 118 mornara.

- Zajedno s Bessonom ćemo raditi na ovom filmu. Ovo je vrlo važno za nas - izjavio je visoki ruski dužnosnik Anton Gubankov.

Nuklearna podmornica Kursk potonula je u Barentsovom moru tijekom vojne vježbe 12. kolovoza 2000. godine. Svi čalnovi posade umrli su nakon što međunarodni napori da ih se spasi nisu uspjeli.

Ruska podmornica K-141 Kursk, klase Oscar II stavljena je u pogon 1994. godine. Bila je dugačka 154 metra, imala je pogon od dva nuklearna reaktora, pod vodom je neprimjetno mogla ostati rekordno vrijeme... Građena je tako da može izdržati izravan pogodak torpeda.

Podmornica je stavljena je u pogon 1994.

U vrijeme tragedije u podmornici je bilo 118 mornara i časnika, pod zapovjedništvom kapetana Genadija Ljačina. Dva dana nakon isplovljavanja na vojnu vježbu podmornica je nakon snažne eksplozije, potonula. Za posadu su uslijedili dani strepnje. Reaktori su se brzo pogasili, a i pomoćna rasvjeta uskoro je prestala s radom, ostavljajući preživjele u potpunoj tami dok se temperatura naglo spuštala, a voda prodirala na sve strane.

Nepoznato je koliko su članovi posade uspjeli preživjeti. Kad su iskusni britanski ronioci došli do devetog odsjeka, u kojem je bila većina posade, bilo je prekasno. Preživjelih nije bilo. Tako je ugašena i posljednja nada o čudesno preživjelim mornarima.

Poginuli mornari sa svojim suprugama prije tragedije

Odmah nakon katastrofe krenule su teorije i zavjere uključujući i ruske da su američke i britanska podmornica, koje su se nalazile u toj zoni, uništile Kursk. Neki su izvještavali da se među posadu infiltrirao bombaš ili da je naletjela na minu iz 2. svjetskog rata.

Ostaci podmornice Kursk izrezani su i uništeni, a u izvještajima kao uzrok potonuća navedena je eksplozija do koje je došlo zbog pokvarenog torpeda.

Neki su ovaj događaj nazvali prvom laži Vladimira Putina aludirajući na to da je Kursk uništen u sudaru s američkom podmornicom, a on je sve prešutio radi dobrih odnosa s Amerikancima. Tragedija je obilježila početak njegove vladavine.

Mrtva usta ne govore - a jedino mornari mogli su otkriti cjelovitu istinu o Kursku.
 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Zlurad 11.04.2016.

    A da netko snimi film o ratu u Ukrajini? Tragedijama Putinove vladavine još se ne nazire kraj.

  • BlackWing 10.04.2016.

    Nemate pojam o pojmu, a nekakv žabar da uopće ima ideje što se tamo u stvari desilo - to je premsiješno.. Prednji dio je raznesen u komade i odrezan od glanog tijela podmornice sa jako dobrim razlogom, koji zasigurno nije u njegovoj domeni uopće znati.. Gledaćemo , ah, tragikomediju, u kojoj nema nit jedno zrnce istine by Luc Besson..

  • 779danai4ure 10.04.2016.

    ne bude li tovariš zadovoljan filmom moga bi ti bit oproštajni ;-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare