Obavijesti

News

Komentari 11

Najveća tragedija iz Putinove vladavine ostala je misterij...

Najveća tragedija iz Putinove vladavine ostala je misterij...
1

Jedan od najslavnijih francuskih redatelja Luc Besson sprema se snimiti film o ruskoj podmornici Kursk koja je potonula prije gotovo 16 godina i odvela u smrt 118 mornara

VIDEO

Jedan od najslavnijih francuskih redatelja Luc Besson sprema se snimiti film o ruskoj podmornici Kursk koja je potonula prije gotovo 16 godina i odvela u smrt 118 mornara.

- Zajedno s Bessonom ćemo raditi na ovom filmu. Ovo je vrlo važno za nas - izjavio je visoki ruski dužnosnik Anton Gubankov.

Nuklearna podmornica Kursk potonula je u Barentsovom moru tijekom vojne vježbe 12. kolovoza 2000. godine. Svi čalnovi posade umrli su nakon što međunarodni napori da ih se spasi nisu uspjeli.

Ruska podmornica K-141 Kursk, klase Oscar II stavljena je u pogon 1994. godine. Bila je dugačka 154 metra, imala je pogon od dva nuklearna reaktora, pod vodom je neprimjetno mogla ostati rekordno vrijeme... Građena je tako da može izdržati izravan pogodak torpeda.

Podmornica je stavljena je u pogon 1994.

U vrijeme tragedije u podmornici je bilo 118 mornara i časnika, pod zapovjedništvom kapetana Genadija Ljačina. Dva dana nakon isplovljavanja na vojnu vježbu podmornica je nakon snažne eksplozije, potonula. Za posadu su uslijedili dani strepnje. Reaktori su se brzo pogasili, a i pomoćna rasvjeta uskoro je prestala s radom, ostavljajući preživjele u potpunoj tami dok se temperatura naglo spuštala, a voda prodirala na sve strane.

Nepoznato je koliko su članovi posade uspjeli preživjeti. Kad su iskusni britanski ronioci došli do devetog odsjeka, u kojem je bila većina posade, bilo je prekasno. Preživjelih nije bilo. Tako je ugašena i posljednja nada o čudesno preživjelim mornarima.

Poginuli mornari sa svojim suprugama prije tragedije

Odmah nakon katastrofe krenule su teorije i zavjere uključujući i ruske da su američke i britanska podmornica, koje su se nalazile u toj zoni, uništile Kursk. Neki su izvještavali da se među posadu infiltrirao bombaš ili da je naletjela na minu iz 2. svjetskog rata.

Ostaci podmornice Kursk izrezani su i uništeni, a u izvještajima kao uzrok potonuća navedena je eksplozija do koje je došlo zbog pokvarenog torpeda.

Neki su ovaj događaj nazvali prvom laži Vladimira Putina aludirajući na to da je Kursk uništen u sudaru s američkom podmornicom, a on je sve prešutio radi dobrih odnosa s Amerikancima. Tragedija je obilježila početak njegove vladavine.

Mrtva usta ne govore - a jedino mornari mogli su otkriti cjelovitu istinu o Kursku.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.