To je to što me zanima!

Najviši časnik koji je poginuo u Oluji: Počast Stjepanu Grgcu

Godišnjica pogibije brigadira Stjepana Grgca, zapovjednika 57. sisačke brigade "Marijan Celjak", obilježena je u četvrtak komemoracijom u Kotar-šumi na petrinjskom području
Vidi originalni članak

To je mjesto na kojem je prije točno 27 godina Grgac poginuo.

Kao što je u svojoj knjizi "Sve moje bitke" napisao general Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, Grgac je bio najviše rangirani časnik Hrvatske vojske koji je poginuo u oslobodilačkoj akciji "Oluja". U Domovinski rat je krenuo kao dragovoljac, obrazovanjem je stekao čin brigadira, pa je svoj ratni put završio kao zapovjednik brigade.

ZAHVALILI BRANITELJIMA Banožić i Hranj su čestitali Dan pobjede i obljetnicu VRO Oluja

Prvog dana Oluje, prilikom napredovanja brigade od Siska prema Petrinji, na čijem je bio čelu, naišao je na neprijateljsku zasjedu i poginuo. Na mjestu pogibije, Grgcu i devetorici suboraca, koji su također istog dana poginuli u Kotar-šumi, podignut je spomenik.

Uz vojne počasti, vijence su uz spomenik položili članovi obitelji poginulih branitelja, general Vlatko Klarić kao izaslanik predsjednika RH, župan Ivan Celjak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH, te general Dragutin Repinc kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja.

TENZIJE PRED OLUJU Banožić o nedolasku ministara u Knin: Ne vidim što je sporno, bit će čovjek iz ministarstva obrane

Počast su Grgcu odali i predstavnici regionalne i lokalne samouprave, Generalskog zbora, Policijske uprave sisačko-moslavačke, Vatrogasne zajednice, brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i njegovi suborci.

Zajedničku molitvu na mjestu pogibije Stjepana Grgca predvodili su petrinjski župnik Damir Ceković i đakon Vjekoslav Uvalić.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare