To je to što me zanima!

Nakon 20 godina prijavili osam milicajaca zbog ratnog zločina

Tijekom rujna i listopada 1991. godine su u takozvanom Okružnom zatvoru mučili ratne zarobljenike, zbog čega je jedan umro, a svi ostali ostali su teško ozlijeđeni
Vidi originalni članak

Dvadeset godina nakon počinjenih zločina, Policijska uprava Šibensko-kninska u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom dovršila je kriminalističko istraživanje protiv osmorice krajinskih milicajaca i zatvorenika koji su u kninskom zatvoru 'Stara bolnica' mučili ratne zarobljenike i utamničene civile. 

Policija je izvijestila kako je utvrđeno da su 48-godišnjak iz Varaždina, 47-godišnjak iz Biskupije, dvojica 46-godišnjaka i 42-godišnjak iz Benkovca, 50-godišnjak iz Šibenika, 66-godišnjak iz Zadra i 48-godišnjak iz Dubrave počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, na štetu sada 48-godišnjaka, 45-godišnjaka, 43-godišnjaka, 42-godišnjaka, 41-godišnjaka iz Splita, 49-godišnjaka i 47-godišnjaka obojica iz Zagreba, 59-godišnjaka iz Kaštela i u to vrijeme 75-godišnjaka iz Lovrinca. 

Oni su tijekom rujna i listopada 1991. godine u takozvanom Okružnom zatvoru kršili pravila međunarodnog prava, tako što su mučili ratne zarobljenike, zbog čega je jedan ratni vojnik umro,  a svi ostali ostali su teško ozlijeđeni i imaju trajni invaliditet. 

Zbog ubojstva civila na području Udbine  koje je počinio kao  pripadnik voda za specijalne namjene 'Milicije RSK“, Varaždinac (48) je bio u zatvoru zajedno s zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilima. On je zajedno sa stražarima u više navrata fizički i psihički zlostavljao zarobljenike, a 75-godišnjaku iz Lovrinca je nanio teške ozljede od kojih je ovaj preminuo. 

Nadalje, 47-godišnjak iz Biskupije, koji je u to vrijeme bio upravitelj Okružnog zatvora, kršio je pravila međunarodnog prava time što je propustio spriječiti zločine. Protiv osmorice je Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeta kaznena prijava, a tek nakon podizanja optužnice bit će raspisana međunarodna tjeralica. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • papaja 02.05.2011.

    Uranili!

  • kozara 02.05.2011.

    vide sad zla.

  • ribić2 02.05.2011.

    Ima li tu mijesta pokretanju istrage o krivičnoj odgovornosti prikrivanja ratnog zločina?

Komentiraj...
Vidi sve komentare