To je to što me zanima!

Nakon 30 godina obnovit će Augustinčićevo remek djelo

Spomenik je 1972. godine u Gradcu podigao narod biokovskoneretvanskog područja i srednjedalmatinskog otočja. Pod okriljem noći, srušen je 20 godina kasnije
Vidi originalni članak

Nakon 30 godina od rušenja, obnavlja se spomenik Slobode u Gradcu, remek djelo Antuna Augustinčića. Naime, općina Gradac pokrenula je crowdfunding kampanju za prikupljanje donacija putem koje je planirana realizacija obnove remek djela Antuna Augustinčića.

Spomenik je 1972. godine podigao narod biokovskoneretvanskog područja i srednjedalmatinskog otočja. Podigli su ga, kako navodi općina Gradac u kampanji, svojim precima i potomcima da svjedoči kolika je cijena slobode i hrabrosti da se borbom stekne pravo na dostojanstven život. Pod okriljem noći, srušen je 20 godina kasnije.

KULTUROCID Tijekom noći s postolja ukrali Augustinčićevu "Kupačicu"

- Spomenik je nažalost srušen i godinama stoji na tlu, a nijednome spomeniku nije mjesto dolje, na tlu, gdje sad stoji ovaj naš, već mu je mjesto na postolju, da svojom umjetničkom ljepotom priča o nama kroz vrijeme - navode u kampanji.

- Naime, 1972. kip je podignut zahvaljujući prilozima stanovništva biokovsko-neretvanskog kraja i srednjodalmatinskih otoka, a sadašnja intencija Općine Gradac i mene kao načelnika je slična spomenutoj s obzirom na to da obnova iziskuje znatna financijska sredstva koje Općina Gradac ne može sama pokriti. Tako osim limitiranog proračuna ovim simboličnim skupljanjem novca cilj je spomenik ‘narodu koji ga je podigao, i vratiti - rekao je načelnik Matko Burić za N1.

OSTAVILI JU U ZAGREBU Augustinčićevu golu kupačicu pronašli su u trinaest dijelova

Stanovnici Gradca ispričali su za N1 da je “usred noći Augustinčićev Borac vezan sajlama zakačenima za kamion te je s postolja srušen na tlo”.

Za obnovu, izlijevanje kipa u bronci, građevinske radove, prema troškovniku potrebno je više od milijun kuna.

Pozivaju građane da se uključe u akciju i doniraju koliko mogu. Ako pak niste u mogućnosti donirati, podijelite ovu kampanju s drugima. Sve informacije nalaze se na ovoj poveznici.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • miroljub1 23.06.2022.

    Pa to je  kada se  mi sramimo svoje  prošlosti    kada  je   Hrvatska  bila  na strani   svjetskih  pobjednika  nad  nacizmom , koji bi sada  pojedinci  ponovo   htjeli  uvestu  u RH.Ustvari  Tito je  pogriješio   trebao  je dozvoliti   Rusima  da se  udomaće  na  području  bivše Yu.Pa   bi oni  koji  stalno govore    da smo  živjeli  u diktarturi  vidjeli  što  je  diktatura  , jer  ni dan danas  se  ne bi riješili rusa . Spomenim  treba  obonivit  i  postaviti  da se  zna  prošlost    hrvatskih  pravih  boraca  za  slobodu  , a  ne  nekih   tamo   crnokošuljaša  . 

  • MarkoMarkic17 23.06.2022.

    srušili ga ustaše i fašisti, ali narod tog kraja je pošten i opet će podići taj spomenik onima koji su ih oslobodili od fašista i ustaša.

  • Vlad 23.06.2022.

    A za ono ruglo od spomenika Tuđmanu u Zagrebu utučeni 50 milijuna kn. Ovdje Meštrovićev spomenik 1 milijun.

Komentiraj...
Vidi sve komentare