To je to što me zanima!

Nakon eksplozije: Otkriven je radioaktivni jod blizu Norveške

Ovakva mjerenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj, njezine mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat
Vidi originalni članak

Norveška analizira otkrivene manje količine čestica radioaktivnog joda u zraku u sjevernoj Norveškoj nekoliko dana nakon smrtonosne eksplozije tijekom testiranja rakete u Rusiji. 

Ruska nuklearna državna agencija Rosatom objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala "izotopske izvore energije" ne otkrivajući više detalja.

EKSPLOZIJA U RUSIJI 'Svi moraju napustiti selo do srijede, radijacija se povećala'

Norveška agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DSA) priopćila je kako je zabilježila čestice radioaktivnog joda na mjernoj postaji u Svanhovdu uz granicu s Rusijom.

Uzorci su prikupljeni od 9. do 12. kolovoza. Nesreća se dogodila 8. kolovoza na sjeveru Rusije.

"Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošlog tjedna. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize", navode iz norveške agencije.

RUSIJA JE OBJAVILA Radijacija je narasla između 4 i 16 puta nakon raketne nesreće

Ovakva mjerenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj, njezine mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ruska državna meteorološka služba u utorak je rekla da je razina zračenja u gradu Severodvinsku porasla za 16 puta prošlog četvrtka, a liječnici koji su pružili pomoć žrtvama u nesreći poslani su u Moskvu na pregled, objavila je novinska agencija TASS. (tob) 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • danijel51 15.08.2019.

    Je...vam m....rusku...otrovali ste nas 86 otrovali nas opet...igrate se sa opasnim stvarima a tehnologija vam na 0

  • Stevo_Horvat 15.08.2019.

    Jadan onaj tko graniči sa tom ruskom "državom".

  • TamnaZvijezda 15.08.2019.

    Ne bih rekao da će ovo, na kraju biti "mali Ćernobil", ovo je po svemu sudeći "osrednji Ćernobil u razvoju". U Rusiji se "mali Ćernobili" događaju godišnje barem jedanput. Gorbaćov je jedini koji je zemlju pokušao "normalizirati", neki će reći da je Rusija za njegovog mandata izgubila status "supersile", mada mislim da su to gluposti, jer zemlja koja ima "milijune" nuklearnih glava, ne može izgubiti status "supersile". Sve prije i nakon Gorbaćova, u Rusiji, ne mare za svoj narod, a pogotovo okolne zemlje. Njemački Hitler, je bio jedan, Rusi su ih imali i prije, a imaju ga i nakon Hitlera. Nije Amerika puno bolja, oni samo, imaju više onih koji su vodili Ameriku i pokušali od nje napraviti "zaista mirotvorca". Rusija, Amerika i njihov "mentor" "great britany", te Izrael, najveći su "destabilizirajući faktori" na planeti zemlji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare