To je to što me zanima!

Uzrujani otac svjedoku: Lažete otkada ste počeli govoriti

Zadar: Nakon ljetne stanke je nastavljeno suđenje Draženu Slavici za tragediju na Kornatima. Svjedočio je Đuro Poldrugač koji je 2007. godine bio ravnatelj DUZS-a
Vidi originalni članak

Nakon ljetne stanke nastavljeno je suđenje Draženu Slavici za tragediju na Kornatima. Pozvano je pet svjedoka, a u srijedu je svjedočila splitska patologinja Marija Definis-Gojanović koja je napravila obdukciju tijela trojice vatrogasaca. 

- Na patologiju KBC-a Split trupla su dopremljena u vrećama, a prema onome što sam vidjela nisu prethodno medicinski tretirana. Prema onome kako su tijela izgledala mislim da prije dolaska na patologiju nisu bila čišćena ili prana - rekla je Definis-Gojanović. Na zadarskom sudu poslije nje svjedočio je Đuro Poldrugač koji je 2007. bio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"U početku nisam znao razmjere tragedije"

On je na početku svjedočenja izrazio sućut obiteljima poginulih vatrogasaca. Rekao je kako je na dan tragedije bio na godišnjem odmoru u Zagrebu gdje je kako kaže "obavljao rekreacijske poslove". 

- Ne zna zašto se oko godišnjeg odmora stvara tolika fama kad je tada moj zamjenik Damir Trut imao sve ovlasti - rekao je Poldrugač. Ispričao je kako je za tragediju doznao oko 19 sati i nije znao u početku kakvi su bili njezini razmjeri i da li je bilo mrtvih.  Često se pozivao na tadašnje medijske izvještaje. Rekao je i kako je vladala medijska konfuzija u odnosu na kasnije utvrđene stvarne razmjene tragedije. 

Poldrugač nije sudskom vijeću jasno obrazložio tko je bio dužan voditi akciju spašavanja. Dodao je kako prema njemu tada raspoloživih informacija nije bilo uvjeta za pokretanje državne intervencije niti je to itko sa županijske razine tražio. 

- Praksa je svakakva - odgovorio je Poldrugač na pitanje kakva je inače praksa u takvim situacijama. Na njegov iskaz prigovorio je optuženi Dražen Slavica, ali i Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca. 

- Više bih volio da je svjedok govorio istinu nego što je izrazio sućut. Lažete otkad ste počeli govoriti - rekao mu je uzrujani Marinović koji nije dobio odgovor niti na jedno pitanje.       

Idi na 24sata

Komentari 66

  • peter_1 23.08.2012.

    pa mislim da je to svima jasno što je pravi uzrok ali MORH-to uredno izbjegava priznati da je helikopter izbacio gorivo zbog tehničke neispravnosti tako da je to pravi uzrok zašto vatrogasci nisu mogli izbjeći vatru a nikakav eruptivni požar nema veze sa tim! a slavica nikako new može biti kriv za smrt vatrogasaca ali je kriv jer svoj posao nije odradio profesionalno i žurno kao što je to situacija na terenu zahtjevala

  • fiume051 23.08.2012.

    Slavica je nevin!!!!!!!!

  • ursuss 22.08.2012.

    Ma ljudi moji tu zasigurno nešto "nemiriše" kolikogod sam pratio slučaj nije mi jasno zašto preživjeli g.vatrogasac koji je onako nastradao ne reče istinu...on je ključ svega...sjetite se tko mu je prvi došao u posjetu u bolnici... i on više ništa ne zna...sad se sudi "po zapovjednoj" odgovornosti-ko u Hagu..Kako može ono malo trave popaliti tolike ljude...i u toj mjeri...ko da je atomsko gorivo

Komentiraj...
Vidi sve komentare