To je to što me zanima!

Nakon plina poskupio je i benzin, a što je sljedeće?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U zadnja tri tjedna eurosuper 95 poskupio je 40 lipa i sad stoji osam kuna. Država poskupljenjem dobije više PDV-a, pa ovakva situacija odgovara
Vidi originalni članak

Nakon novogodišnjeg poskupljenja plina, sada je poskupjelo i gorivo. U zadnja tri tjedna eurosuper 95 poskupio je 40 lipa i sad stoji osam kuna. Cijenu eurodizela Ina je povećala 38 lipa, na 7,45 kuna. Stručnjaci kažu da kretanje cijena goriva ovisi o vrijednosti naftnih derivata na mediteranskom tržištu u kombinaciji s tečajem dolara. Građanima taj detalj nije toliko bitan koliko činjenica da oni uvijek nastradaju. Državi, htjeli čelnici to priznati ili ne, odgovara ovakva situacija jer svakim poskupljenjem dobiju više PDV-a. Situacija pogoduje i Ini jer je u velikim dugovima. Novim poskupljenjem gorivo ima cijenu kao i sredinom 2008. godine, kad je nafta stajala oko 140 dolara. Danas se vrijednost barela nafte vrti na oko 80 dolara.
- Cijene goriva u Hrvatskoj kontrolira Ministarstvo gospodarstva. Kad je nafta bila skuplja, cijena litre benzina trebala je biti 9,5 kuna - objasnio je stručnjak za naftu Jasminko Umičević. Dodao je i da je vrijednost nafte u zadnja dva tjedna naglo skočila sa 70 na 83 dolara po barelu.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Huck 13.01.2010.

    sve je to lijepo i drago.. INA poskupljuje cijenu derivata prema kretanju cijene barela nafte na svjetskom tržištu! Samo gdje je bila INA kada je cijena barela nafte na svjetskom tržištu značajno padala a kod nas u HR cijene naftnih derivata nisu se ni pomakle.. .Osim kasnije , zadnju godinu-dvije ...No, promptna je reakcija INE s poskupljivanjem derivata!

  • marin.0202 13.01.2010.

    E dosao je jos jedan na vlast koji ce i nas prodati samo da njemu i njegovima bude dobro.

  • crnilabud 13.01.2010.

    ...the bike je zakon!

Komentiraj...
Vidi sve komentare