To je to što me zanima!

Nakon sedam godina: Tečaj eura skočio na čak 7,58 kuna

Posljednji put euro je bio na ovoj razini u siječnju 2005. godine. Rate kredita porast će za nekoliko desetaka kuna. Ekonomisti za rast tečaja okrivljuju banke
Vidi originalni članak

Nakon poskupljenja benzina i najave većeg PDV-a, građane su u petak šokirale banke. Srednji tečaj eura skočio je sa 7,56 na 7,58 kuna, što je najviše još od siječnja 2005. Budući da je kraj mjeseca i rate kredita u eurima uglavnom dolaze na naplatu, građani će morati izdvojiti i nekoliko desetka kuna više za ratu nego prethodni mjesec. Ekonomisti za rast tečaja okrivljuju banke.

- Banke prebacuju kune u eure i naprosto pokušavaju zaraditi na špekulacijama i slabljenju kune. Guverner Željko Rohatinski intervenirao je prije dva dana i povukao 3,1 milijardu kuna iz banaka kako bi oslabio euro i obranio tečaj - pojašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny.

Međutim, Novotny smatra da HNB ima još dovoljno prostora i mjera kako bi zauzdao kunu u odnosu na euro i obranio je na tečaju od 7,5 kuna. Rohatinski je rekao kako se HNB odlučio na intervenciju jer kuna svakog dana slabi lipu ili dvije.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Prva Proleterska_1 31.01.2012.

    Po mlataranju i laprdanju nekih ovdje , koji su se protivili ulasku u EU, € bi trebao propast za 2-3 mjeseca , a ne da sada na samrti hebe kunu u zdrav mozak ! Hi hi hi

  • ivdamjli 29.01.2012.

    Dugo smo i uživali u tako željenoj KUNI....udavi je euro...

  • blackula9 28.01.2012.

    Zašto HNB ne intervenira snažnije da počisti špekulante.

Komentiraj...
Vidi sve komentare