To je to što me zanima!

Nakon tajfuna 'baby boom': 80 beba bori se za život u kapelici

Sedam beba na svijet je došlo prerano, nakon što su njihove majke zbog šoka dobile prijevremene trudove kada je u petak razorni tajfun Haiyan pogodio Filipine
Vidi originalni članak

Sedam beba na svijet je došlo prerano, nakon što su njihove majke zbog šoka dobile prijevremene trudove kada je u petak razorni tajfun Haiyan pogodio Filipine. Najmlađe žrtve nevremena toliko su slabe da jedva mogu plakati. Bebe su smještene u kapelicu u sklopu jedine bolnice koja funkcionira u teško pogođenom Taclobanu.  

Dva dana nakon oluje prerano je rođena i sedma beba, a na životu je održava izmorena baka koja joj ručno upumpava zrak u bolesna pluća. Medicinske sestre kažu da je samo jedna beba dovoljno jaka da plače. 

Oltar su zamijenile kolijevke

U prostoriji u kojoj je sada već 80 beba, oltar i drveni Isusov kip zamijenjeni su spremnicima kisika i kolijevkama u kojima djeca spavaju. Mary Jane Tevez (16) i njezin suprug pobjegli su iz svog doma koji se urušavao, a onda ostali zarobljeni u susjedovoj kući koja je bila u jednako groznom stanju. Mary je u jednom trenutku počela osjećati nepodnošljivu bol u zdjelici. U subotu je rodila dječaka kojeg su nazvali Yolando. To je muška verzija filipinskog imena za tajfun Yolanda.

- To je zato što ne želimo zaboraviti kroz što smo morali proći i jer smo dobili novi život - rekao je otac dječaka, Meller Balabog, piše Daily Mail.

Ljudi u bolnici traže spas

Maricel Cruz nažalost je ostala bez djeteta. Njezina petomjesečna beba bila je bolesna i prije tajfuna, a nakon oluje pokušala je doći do lijeka međutim nije ga bilo.  U bolnici je jedini izvor energije benzinski generator zbog čega se pacijenti znoje u mračnim hodnicima dok čekaju liječenje širokog spektra ozljeda. Ravnatelj bolnice Alberto de Leon brine se da bi novorođenčad mogla dobiti infekcije. 

Inače, bolnica je postala odredište za sve ozlijeđene, bolesne i ljude koji su ostali bez krova na glavom. Pogrešno vjeruju da tamo mogu dobiti hranu, krov nad glavom i sigurnost od naoružanih bandi pljačkaša. 

Raste broj silovanja, poginulo 2300 ljudi

Uništenu regiju preplavio je očaj, broj pljački sve je veći, a nedostaje hrane, vode i lijekova. Pojavila su se i izvješća o sve većem broju silovanja u Taclobanu. Violeta Duza tvrdi da žene siluju kriminalci koji su pobjegli iz zatvora. 

Razorni tajfun utjecao je na živote 11 milijuna ljudi. Iako je službeni broj poginulih 2300, lokalni dužnosnici i humanitarni radnici strahuju da će brojka biti znatno veća. mnoge zemlje na Filipine šalju razne oblike pomoći. 

>>> Žena izgubila čak 11 članova obitelji, među kojima i kćer (2)

>>> Nakon tajfuna - potres: Filipine zatreslo jačinom 4,8 Richtera

Idi na 24sata

Komentari 25

  • zahira45 15.11.2013.

    Strahota nevidjena. Nadam se da će svijet pomoći i to hitno. Sretno Filipincima.

  • zima1 15.11.2013.

    U svemu zlu koje ih je snašlo još im pada na pamet silovanje .

  • VIC3148 15.11.2013.

    tak je zalosno ovo čitati, li ljepšeg oltara crkva u tom uništenom gradu nikad nije imal. Vjerujem da se Bog ovom oltaru veseli i da će dati snage ljudima koji su stradali i onima kji im pomažu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare