To je to što me zanima!

Naočale za slijepce pomoći će tisućama ljudi da "progledaju"

Dr. Stephen Hicks sprema se napraviti prototip naočala koji će slijepcima pomoću svjetla ukazivati na prepreke. Na žalost, pomoći će samo djelomično slijepima
Vidi originalni članak

Znanstvenici s Oxforda razvijaju 'pametne naočale' koje bi mogle pomoći slijepima da progledaju. U sebi će imati sićušne kamere i džepni kompjuter koji bi upozoravao na objekte i ljude. Slijepci će se tako lakše kretati trgovačkim centrima i željezničkim postajama, piše Daily Mail. Mogli bi čak i 'čitati' brojeve na autobusima. Lagane naočale, koje ne bi smjele biti skuplje od 1000 funti, trebale bi ići u prodaju do 2014. godine. Od 300.000 registriranih slijepaca u Britaniji, najviše koristi mogli bi imati starija populacija koja boluje od makularne degeneracije. 

Znanstvenici su već pokušali napraviti ovakvo pomagalo. Međutim, naočale su bile goleme i kamere su smetale, a kompjuter je zujao. Napretkom tehnologije sada će izgledati kao sunčane naočale. 

Dr. Stephen Hicks, klinički istraživač, završio je osnovno istraživanje i sprema se izraditi prototip naočala.

Naočale će imati ugrađene leće s malim diodama i kamere na okvirima. Prenosit će informacije na računalo veličine mobitela. Računalo će analizirati podatke i pojednostavljivati ih u model točkica. Treptajuće svjetlo moglo bi predstavljati čovjeka ispred slijepca, a dugotrajno svjetlo objekt. Možda se to čini beznačajno, ali slijepcima bi moglo značajno olakšati život. Naočale će pomoći samo djelomično slijepima. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • mimicro 06.07.2011.

    Napokon nešto korisno

  • Saicm 05.07.2011.

    Veoma lijepa vijest, ali vjerujem kako se moze napraviti i bolje od toga..

  • hrvojesplit 05.07.2011.

    Hvala bobu, vise mi je dosadilo samo slusati pornice, sad cu moci i da ih gledam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare