To je to što me zanima!

Napokon kreće zaprašivanje u Osijeku: Zašto to rade tek sad?

NITKO NEMA ODGOVOR Prof. dr. sc. Enrih Merdić pita se zašto se odrasli komarci zaprašuju iz zraka umjesto da su se na vrijeme ručno zaprašivale njihove ličinke
Vidi originalni članak

Došao je i taj dan. Osječani uskoro više ne bi trebali biti žrtve najezde komaraca, koja grad na Dravi muči posljednjih tjedana. U srijedu započinje avio-tretiranje komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije.

Tretmani će trajati sve dok se problem ne riješi. Novac za zaprašivanje poslala je Vlada, a izvođač zaprašivanja bit će Air Tractor iz Osijeka, koji se u veljači ove godine nije prijavio na objavljeni natječaj za avio tretiranje komaraca koji je raspisao Grad Osijek.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

SLAVONCI NA RUBU 'Užasavamo se komaraca, baka nam je lani umrla nakon uboda'

- Zavod za javno zdravstvo pripremio je kartu koncentracije komaraca i krenut će se od najugroženijih dijelova. Letjet će se zelenim pojasom i onoliko koliko to bude moguće u rubne dijelove naseljenih mjesta, što znači da će avioni oko 300-tinjak metara ući u grad ili naselje - rekao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

Napomenuo je da avioni, kako ne bi ugrozili zdravlje ljudi, neće letjeti nad samim naseljenim mjestima.

Situacija je nepodnošljiva 

- Koordinaciju održavamo zato da načelnicima i gradonačelnicima kažemo da su zakonski obvezni uključiti se u sve aktivnosti koje radimo i da koordinirano i zajedno, u datumu i satu kada će avioni tretirati njihovo područje, oni paralelno moraju krenuti sa tretiranjem sa tla - kaže župan Anušić, kojeg su u pomoć pri rješavanju problema s komarcima pozvali kad je situacija postala nepodnošljiva za normalan život.

VIDEO: OSJEČANI SE SNAŠLI Kosilicom protiv komaraca: 'Ne možemo više, ovako se borimo'

Prof. dr. sc. Enrih Merdić s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, biolog koji je doktorirao na komarcima, ističe da se problemu pristupilo prekasno.

- Pitanje je zašto se komarce zaprašuje tek sada, iz zraka, umjesto da su se zaprašivale ličinke - kaže prof. Merdić.

Odgovor na pitanje smo potražili i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji vodi brigu o zaprašivanju, ali do njihova ravnatelja Zlatka Pandžića nismo uspjeli doći.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nisu mogli komentirati detalje jer se, prema pravilima, zdravstvenom ekologijom bave županijski zavodi.

Župan Anušić je od premijera i Vlade zatražio novčanu pomoć i dozvolu za avio-tretiranje, a uključivanjem u problem otkrio je da postoje i načelnici gradonačelnici u njegovoj županiji koji su posao tretiranja komaraca obavljali ili površno ili nikako ili, pak, prekasno.

Načelnici ne rade svoj posao 

- Nažalost, ne mogu natjerati načelnike i gradonačelnike da se bave tim problemom. Oni imaju zakonsku obvezu to činiti, a ako ne rade, čine to na štetu svojih građana. Naravno da problem komaraca postaje velik i skup kad oni polete i postanu pošast i naravno da onda niti jedna općina nema dovoljno novca za tretmane - kaže župan.

Problem se, ističe, mora rješavati sustavno i planski.

USRED INTERVJUA Voditeljica i osječko-baranjski župan u studiju lovili komarce

- Ovo je zdravstveni problem prve kategorije. Nasreću, još nemamo bolesti koje prenose komarci, ali pitanje je kada će i to doći. Ovo je također i gospodarski problem jer trpi i stoka, o turističkom da ne govori - zaključio je župan Anušić.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • ivancrovu 26.06.2019.

    da spricaju kako je kod vas na slici reko bi super ali spricaju da jedva vidljivim tragovima .prije rata kad je avio proletio to je bio mlaz morao si u kucu sada ovo je sve da se zameze oci.

  • blanjalica 26.06.2019.

    Zato što i u OS i svim gradskim i županijskim upravama, naročito onima čije stanovnike žderu komarci, sjede i drmaju i vladaju oni koji poima nemaju što treba raditi. Polupismeni stranački učenici koji se ne zamaraju letećim krvopijama i žive u vlastitoj slavi i moći. Tako dugo dok ljudi ne "prošvikaju" i mediji se počnu baviti ispijanjem krvnih zrnaca. Naprijed Osječani, naprijed Brođani i svi koji ratujete sa bzzz bzzz krvopijama. Neka se gospoda probude iz mračnog srednjeg vijeka i prebace barem u 20.stoljeće ako je već nemoguće u 21.

  • ivica1401 26.06.2019.

    Nije nista bolje ni u Slav.Brodu samo svi sute dobro im je

Komentiraj...
Vidi sve komentare