To je to što me zanima!

Naputak načelnika: O policiji više ni riječi na Facebooku

Sindikat kaže kako je naputak o komentiranju izazvao psihozu među kolegama i potencira strah. Neslužbeno doznajemo da je MUP stao u obranu načelnika
Vidi originalni članak

Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić, nezadovoljan komentarima policajaca o policijskim poslovima na društvenim mrežama, zaprijetio im je disciplinskim sudom koji će odrediti sankcije.

Burušić se poziva na članak Zakona o policiji koji govori o težoj povredi službene dužnosti, pa policajci mogu biti kažnjeni novčano ili čak i otkazom.

- To je nedopustivo jer je riječ o ograničavanju Ustavom zajamčene slobode govora koju, kao i svi drugi građani, moraju imati i policajci - prvi su reagirali iz Sindikata kriminalističke policije.

- Od ministra Ranka Ostojića zatražili smo pojašnjenje spornog naputka. On potencira strah kod policajaca. Vlada psihoza, a naputak se može tumačiti i kao prijetnja - kaže Tomislav Štambuk, predsjednik SKP-a.

PUZ: Naputak nema veze s uhićenjem načelnikova sina

U Policijskoj upravi Zagrebačkoj (PUZ) demantiraju tvrdnje da se time policajcima brani komentirati na društvenim mrežama. Kažu i da naputak nema nikakve veze s uhićenjem načelnikova sina te komentarima zbog toga. Dopis je načelnik poslao ranije, i to zbog, kako tvrde, neprimjerenog komuniciranja te neprimjerenih i uvredljivih komentara koji se odnose na obavljanje policijskih poslova i primjenu policijskih ovlasti.

- Takvo ponašanje šteti ugledu policije. Pojedini djelatnici objavljivali su i fotografije te opisivali događaje vezane za policijske poslove - kažu u PUZ-u.

Neki policajci zbog komentara na članke ili na Facebooku već su i završili na disciplinskom sudu. U sindikatu kažu da su razlozi bili banalni. Neki su poslani na disciplinski jer su komentirali da se ne slažu s nekim akcijama i potezima šefova.

Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo unutarnjih poslova je stalo u obranu Burušićeva internog dopisa. Tako će svi policajci uskoro dobiti naputak o pravilima ponašanja na Facebooku.


Idi na 24sata

Komentari 55

  • phoenix7 31.07.2015.

    Nekoliko puta sam trebala pomoć policije. Imam samo riječi pohvale za pristup i požrtvovnost. Ti momci i djevojke rade u neljudskim uvjetima, za nikakve plaće, u neodgovarajućim uniformama i starim cipelama i otprilike ih je tri puta premalo. Al zato im šefovi i njihovi šefovi u političkoj kliki troše pare na svoje aute, vozikanje sa zaštitom amo tamo, mobitele i sl. Sad im još zabranjuju i pričat. Gadljivo do boli! Sram me di živim!

  • Dado1811 31.07.2015.

    Hoće taj zakon vrijediti i za Ostojića.. Voli i on napisati po koji komentar..

  • stari mudrac 30.07.2015.

    ljudi, ne samo policija nego nijedna struka, zanimanje ili kako god hoćete ne može niti ne smije komentirati išta vezano za svoj posao ili poslodavca. pa ćak niti hvaliti svoj posao ili poslodavca. to je standard u svakoj razvijenoj demokraciji. jednostavno, o poslu se ne prića izvan posla.

Komentiraj...
Vidi sve komentare