To je to što me zanima!

'Naš srednji sloj plaća porez kakav vani vrijedi za bogataše'

Ekonomski analitičar Velimir Šonje smatra da povećanje neoporezivog dijela plaće nije dovoljna mjera da se preokrenu gospodarski trendovi i poveća potrošnju
Vidi originalni članak

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da će povećati neoporezivi dio plaće kako bi se potaknula potrošnja u državi. Ekonomski analitičar Velimir Šonje je gostujući u Dnevniku 3 rekao da se ne radi o nikakvom velikom zahvatu niti o poreznoj reformi, već o korekciji poreza na dohodak koji je u Hrvatskoj paradoksalan. 

- Mi smo stopu od 40 posto, koja je iznimno visoka, primjenjivali na plaće od 8.800 kuna. To jesu stope koje su uobičajene i u nekim drugim zemljama, međutim, one se primjenjuju na daleko veće dohotke. Mi smo srednju klasu opteretili s poreznim stopama koje su tipične za vrlo bogate slojeve populacije, što nema logike - kazao je Šonje.

Dodao je da najavljene mjere neće biti toliko velike ili dramatične da bitno preokrenu naše gospodarske trendove. Smatra kako se ne treba nadati da će zbog ovoga doći do tolikog povećanja potrošnje da se jače napuni proračun.

- Smanjuju se porezne stope, smanjit će se prihod proračuna, a mi ionako imamo deficit. Ako Vlada želi biti konzistentna i ako smanjuje prihode, onda će morati smanjiti i rashode, jer su naš deficit i javni dug preveliki - ističe Šonje.

'Mi smo na neki način na aparatima'

Šonje smatra da je gledajući ukupnu masu plaća državnih službenika ona izuzetno  visoka u usporedbi s drugim zemljama. 

- Problem je što je masa tih plaća previsoka, kao što su previsoki i materijalni troškovi. Tu leži problem. Ozbiljne reforme državne administracije nije bilo. Od početka krize 2008. povećala se ta masa plaća. U privatnom sektoru je ona bitno manja - kazao je Šonje i potvrdio da je 'nažalost, novo zaduživanje neminovno'.

- Mi smo na neki način na aparatima. Deficit moramo krpati zaduženjima, a javni dug i dalje raste. Unatoč svim ovim dobrim najavama, bez ozbiljnog smanjenja rashoda nema rješenja - zaključio je.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Caffe-bar Gemini 21.08.2014.

    Kada govorimo o srednjem sloju onda pod tim mislimo na većinu građana koji žive i rade u sličnim uvjetima. Oni koji primaju u RH plaću iznad 8000 kn nisu baš ta većina. Kod nas srednji sloj prima 4000 do 5500 kn mjesečno.

  • zenga091 21.08.2014.

    koji srednji sloj?u hrvatskoj postoje samo dva sloja,bogati-oni koji su popljačkali ono što je siromašni sloj godinama stvarao.siromašni sloj-koji ova vlada dere do gole kože,a opet je dokazao da uz minimalna primanja zna preživjeti i iz tog bi naša vlada trebala vidjeti kako se štedi.

  • Hrvatska89 20.08.2014.

    Ne znam vise koje ovdje lud drzava ili RASTROSNI NAROD ni jedno ne moze da zaradi koliko potrosi ne podrzavam vladu ni1% ali ljudi koji su nas uvukli u jos veca govna sada krpaku kraj s krajem jel se pumpalo KREDITIMA i potraznjom stanova. Odlasci na ZIMOVANJA,LJETOVANJA a nisu si to mogli priustiti i kad je koliko toliko bila financijska situacija ljude sam prije par godina u banki gledal onako u cudu svi stoje u redu za kredit ko kad se djeli grah za. Drzavni praznik meni govorli da sam budala sto ne uzmem kredit za auto to ti je par godina neces ni osjetit a sda ti isti sa tim autima nema ni jednog voze se u krntijama koje nevrijede ni ko kotac od mog bicikla a krediti se moraju vracat. ili ode kuca ovo ono jeli nam je i tu vlada kriva sto su ljudima oci gladnije od trbuha

Komentiraj...
Vidi sve komentare