Obavijesti

News

Komentari 36

'Naš srednji sloj plaća porez kakav vani vrijedi za bogataše'

'Naš srednji sloj plaća porez kakav vani vrijedi za bogataše'
1

Ekonomski analitičar Velimir Šonje smatra da povećanje neoporezivog dijela plaće nije dovoljna mjera da se preokrenu gospodarski trendovi i poveća potrošnju

VIDEO

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da će povećati neoporezivi dio plaće kako bi se potaknula potrošnja u državi. Ekonomski analitičar Velimir Šonje je gostujući u Dnevniku 3 rekao da se ne radi o nikakvom velikom zahvatu niti o poreznoj reformi, već o korekciji poreza na dohodak koji je u Hrvatskoj paradoksalan. 

- Mi smo stopu od 40 posto, koja je iznimno visoka, primjenjivali na plaće od 8.800 kuna. To jesu stope koje su uobičajene i u nekim drugim zemljama, međutim, one se primjenjuju na daleko veće dohotke. Mi smo srednju klasu opteretili s poreznim stopama koje su tipične za vrlo bogate slojeve populacije, što nema logike - kazao je Šonje.

Dodao je da najavljene mjere neće biti toliko velike ili dramatične da bitno preokrenu naše gospodarske trendove. Smatra kako se ne treba nadati da će zbog ovoga doći do tolikog povećanja potrošnje da se jače napuni proračun.

- Smanjuju se porezne stope, smanjit će se prihod proračuna, a mi ionako imamo deficit. Ako Vlada želi biti konzistentna i ako smanjuje prihode, onda će morati smanjiti i rashode, jer su naš deficit i javni dug preveliki - ističe Šonje.

'Mi smo na neki način na aparatima'

Šonje smatra da je gledajući ukupnu masu plaća državnih službenika ona izuzetno  visoka u usporedbi s drugim zemljama. 

- Problem je što je masa tih plaća previsoka, kao što su previsoki i materijalni troškovi. Tu leži problem. Ozbiljne reforme državne administracije nije bilo. Od početka krize 2008. povećala se ta masa plaća. U privatnom sektoru je ona bitno manja - kazao je Šonje i potvrdio da je 'nažalost, novo zaduživanje neminovno'.

- Mi smo na neki način na aparatima. Deficit moramo krpati zaduženjima, a javni dug i dalje raste. Unatoč svim ovim dobrim najavama, bez ozbiljnog smanjenja rashoda nema rješenja - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa