To je to što me zanima!

'Našim mljekarima bit će teže kad se ukinu kvote za mlijeko'

Ukidanje kvota uzrokovat će ekonomski udar na zemlje koje se ne mogu prilagoditi te koje sa svojim obujmom proizvodnje nisu u mogućnosti izvoziti, kaže Picula
Vidi originalni članak

Broj proizvođača mlijeka od 2009. smanjio se za 35 posto i neprestano i dalje pada. A našim mljekarima bit će još i gore, upozorava europarlamentarac Tonino Picula (SDP). Naime, Europska će unija do 2015. u potpunosti ukinuti kvote za proizvodnju mlijeka i više neće biti kočnice u tome koliko će tko proizvoditi.

- Ukidanje kvota uzrokovat će ekonomski udar na proizvođače i zemlje koje se ne mogu prilagoditi te koje sa svojim obujmom proizvodnje nisu u mogućnosti izvoziti – upozorio je Picula. Europska komisija odgovorila je na Piculino pitanje, kako planiraju ublažiti udarac za hrvatske mljekare kad se kvote ukinu. Iz Komisije su samo šturo i vrlo formalno odgovorili: "Hrvatski će mljekari moći iskoristiti nove odredbe u poljoprivrednoj politici EU”. Picula također upozorava da mjere koje Komisija planira primijeniti za mljekarstvo kad se ukinu kvote neće biti primjenjive na Hrvatsku, nego samo na zemlje koje su veliki proizvođači mlijeka. Pojedine zemlje ionako već sad ne poštuju pravilo o kvotama i proizvode više nego smiju.


Idi na 24sata

Komentari 26

  • teslazagi 19.02.2014.

    ništa seljaci neka prijeđu na proizvodnju za sebe a ovo sve ostalo piši kući...bitno je danas preživjeti i imati što za pojesti a seljacima je to lakše nego nama u gradu....to što su u kreditima sami su su krivi ,kao i mi u gradu isto tako u kreditima...

  • kolega727 19.02.2014.

    pišete gluposti

  • Ja sam taj_1 18.02.2014.

    Propali svi naši mljekari... pijemo uvozno smeće... ono od ruske mlječne mafije je ma preodlično! ja naravno ne jer mi od tog mlijeka bilo svježeg a pogotovo trajnog (brrrrrr!) nastanu grozni probavni problemi dok ovo seosko mlijeko sa domačije, od prave krave mogu pit dok ne puknem - i nikom ništa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare