To je to što me zanima!

Nastavnici: Kako ćemo raditi i u razredu i u online nastavi?!

Nakon odluke da se 11. svibnja mogu otvoriti škole za učenike nižih razreda, ali i za praktičnu nastavu, te polaganje strukovnih ispita, svi čekaju daljnje upute Stožera i HZJZ za organizaciju nastave
Vidi originalni članak

Da, definitivno ću kćer poslati u školu. Djeca su najmanje ugrožena, a ionako se vani i po trgovinama ionako nitko više ne pridržava epidemioloških uputa i mjera. Ono što im treba je kakav-takav osjećaj normalnosti i mislim da će povratak u školu dobrim dijelom vratiti taj osjećaj, kaže za 24sata Katarina K. B., zagrebačka majka čija kći pohađa drugi razred osnovne škole.

MINISTRICA O 3.FAZI Divjak: Većina učenika godinu će završiti kroz online nastavu

Bolje je da završe razred u školskim klupama, dobiju kakve-takve ocjene, pa već su zaboravili kako međusobno izgledaju, dodaje naša sugovornica. S druge strane, otac četvrtašića iz Zagreba kaže kako mu je draže da mu dijete ostane kod kuće. Imam starog godišnjeg i ionako ću biti kod kuće pa mogu biti s njim, kaže on.

Kako je naglasila ministrica Blaženka Divjak, roditelji će u konačnici odlučiti hoće li im djeca krenuti u vrtić i na nastavu, ili će nastaviti nastavu na daljinu, od kuće. Kako će se sve izgledati znat će se sljedećih dana, a roditelji imaju dvadesetak dana da odluče hoće li poslati djecu na nastavu. 

Praktična nastava u malim grupama

- Najveći dio učenika završit će školsku godinu na online nastavi. Uvjerena sam da će većina roditelja vidjeti da su se uvjeti osigurali, ali ostavit ćemo i rezervnu mogućnost. Treća faza ovisit će o provedbi prve dvije faze. Neki nastavnici su i sad u školama i imaju mogućnost zbrinjavanja učenika. Kad Stožer i HZJZ daju jasne upute onda ćemo moći komentirati koji su uvjeti za odlazak u školu - rekla je ministrica te još jednom potvrdila kako će se matura provesti od 8. do 29. lipnja.

- Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa na dalje odvijaju završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama - navodi se u priopćenju Ministarstva nakon virtualnog sastanka ministrice s ravnateljima.

PRATITE UŽIVO Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole

I dok ravnatelji očekuju upute, učitelji i nastavnici postavljaju već sad brojna pitanja. Posebno problematiziraju naputak ministrice da roditelji sami odluče hoće li slati djecu u školu.

- Zna li ministrica da ja u svom razredu imam 28 učenika? Kako da ih udaljim na razumnu socijalnu distancu jednog od drugog. Kako da ja koja sam kronični bolesnik u jednom prostoru budem četiri, pet sati, aktivno radim i držim socijalnu distancu sa svojim učenicima? Kako ce se djeci objasniti da nema druženja? Kako će ravnatelji osigurati provođenje nastave u ovim uvjetima? Što ako neki od roditelja, a takvih će biti, svoje dijete ne žele poslati u školu? Hoću li ja raditi fizički s dijelom učenika u razredu, a potom virtualno s preostalim učenicima - pita se jedna od učiteljica razredne nastave.

Ono što ističe kao poseban problem je činjenica da se gradivo obrađuje sasvim drugačijim tempom u razredu i u nastavi na daljinu. Kako to uskladiti i kako uopće raditi istovremeno u "normalnoj" i online školi, pitaju se nastavnici.

Grad Zagreb: Osigurat ćemo zaštitu u školama

Napomenimo da će se od 11. svibnja moći izvoditi i laboratorijske vježbe, kakve se provode u srednjim školama i na fakultetima. Planira se i povratak maturanata na nastavu, a neslužbeno saznajemo kako je jedan od planova da se osmaši okupe zadnji dan nastave, kako bi se pozdravili i oprostili od osnovne škole. Očekuju se i daljnje upute za polaganje državnih matura.

Iz Ministarstva poručuju i kako "u sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti propisani od strane stručnjaka".

POZIV NA KONZULTATIVNI SASTANAK Ribić: Smanjenju plaća protivi se cijeli svijet, nitko to ne radi

Zagrebačkim ravnateljima u četvrtak je stigao naputak Grada Zagreba da do 27. travnja anketiraju roditelje te Gradu dostave podatke o tome koliko bi učenika razredne nastave (od prvog do četvrtog razreda) od 11. svibnja počelo dolaziti na nastavu u školu, te koji bi bili uključeni u produženi boravak.

U zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje poručuju kako će u suradnji sa školama i vrtićima osigurati dostupnost dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i nadležnih službi. Maturanti i ostali učenici koji se ne mogu vratiti u svoje škole, poput, primjerice Gornjogradske gimnazije, ostatak ove godine odradit će u školama koje imaju jednu smjenu. 

- U Gradu Zagrebu nastavu u jednoj smjeni organiziraju 42 osnovne i 16 srednjih škola te će u slučaju ponovnog pokretanja redovitog odgojno-obrazovnog rada i redovite nastave svi zagrebački učenici imati organiziranu redovnu nastavu, poštujući pritom sve preporuke i upute nadležnih službi. Nadalje, slobodni smo izvijestiti kako Grad Zagreb u šk. godini 2019./2020. organizira prijevoz za 3.800 učenika iz 19 osnovnih škola sukladno čl. 69 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te će se za sve učenike koji će nastavu eventualno pohađati u drugoj školi također osigurati posebne linije organiziranog prijevoza učenika te tako osigurati njihov siguran dolazak u školu i odlazak iz škole - poručuje pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Idi na 24sata

Komentari 130

  • jcika11 30.04.2020.

    A kako radimo mi koji nakon deset sati dodemo s posla pa se doma igramo uciteljice????? Al pritom smo na samo jednoj placi.

  • plavujka 23.04.2020.

    Zbog sigurnosti djece, najbolje je da jos tih mjesec dana imaju online nastavu..cemu vracanje u skole? Jadna djeca vise neznaju niti sami, gdje bi, kud bi..samo ce biti jos vise izgubljena i zbunjena...a sa popustanjem ovih mjera, tek sad ce nastati sr...nje .. !!!

  • Enzoparte1 23.04.2020.

    Ja svoje dijete ne šaljem u školu!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare