Obavijesti

News

Komentari 130

Nastavnici: Kako ćemo raditi i u razredu i u online nastavi?!

Nastavnici: Kako ćemo raditi i u razredu i u online nastavi?!

Nakon odluke da se 11. svibnja mogu otvoriti škole za učenike nižih razreda, ali i za praktičnu nastavu, te polaganje strukovnih ispita, svi čekaju daljnje upute Stožera i HZJZ za organizaciju nastave

VIDEO

Da, definitivno ću kćer poslati u školu. Djeca su najmanje ugrožena, a ionako se vani i po trgovinama ionako nitko više ne pridržava epidemioloških uputa i mjera. Ono što im treba je kakav-takav osjećaj normalnosti i mislim da će povratak u školu dobrim dijelom vratiti taj osjećaj, kaže za 24sata Katarina K. B., zagrebačka majka čija kći pohađa drugi razred osnovne škole.

Divjak: Većina učenika godinu će završiti kroz online nastavu
Divjak: Većina učenika godinu će završiti kroz online nastavu

Bolje je da završe razred u školskim klupama, dobiju kakve-takve ocjene, pa već su zaboravili kako međusobno izgledaju, dodaje naša sugovornica. S druge strane, otac četvrtašića iz Zagreba kaže kako mu je draže da mu dijete ostane kod kuće. Imam starog godišnjeg i ionako ću biti kod kuće pa mogu biti s njim, kaže on.

Kako je naglasila ministrica Blaženka Divjak, roditelji će u konačnici odlučiti hoće li im djeca krenuti u vrtić i na nastavu, ili će nastaviti nastavu na daljinu, od kuće. Kako će se sve izgledati znat će se sljedećih dana, a roditelji imaju dvadesetak dana da odluče hoće li poslati djecu na nastavu. 

Praktična nastava u malim grupama

- Najveći dio učenika završit će školsku godinu na online nastavi. Uvjerena sam da će većina roditelja vidjeti da su se uvjeti osigurali, ali ostavit ćemo i rezervnu mogućnost. Treća faza ovisit će o provedbi prve dvije faze. Neki nastavnici su i sad u školama i imaju mogućnost zbrinjavanja učenika. Kad Stožer i HZJZ daju jasne upute onda ćemo moći komentirati koji su uvjeti za odlazak u školu - rekla je ministrica te još jednom potvrdila kako će se matura provesti od 8. do 29. lipnja.

- Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa na dalje odvijaju završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama - navodi se u priopćenju Ministarstva nakon virtualnog sastanka ministrice s ravnateljima.

Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole
Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole

I dok ravnatelji očekuju upute, učitelji i nastavnici postavljaju već sad brojna pitanja. Posebno problematiziraju naputak ministrice da roditelji sami odluče hoće li slati djecu u školu.

- Zna li ministrica da ja u svom razredu imam 28 učenika? Kako da ih udaljim na razumnu socijalnu distancu jednog od drugog. Kako da ja koja sam kronični bolesnik u jednom prostoru budem četiri, pet sati, aktivno radim i držim socijalnu distancu sa svojim učenicima? Kako ce se djeci objasniti da nema druženja? Kako će ravnatelji osigurati provođenje nastave u ovim uvjetima? Što ako neki od roditelja, a takvih će biti, svoje dijete ne žele poslati u školu? Hoću li ja raditi fizički s dijelom učenika u razredu, a potom virtualno s preostalim učenicima - pita se jedna od učiteljica razredne nastave.

Ono što ističe kao poseban problem je činjenica da se gradivo obrađuje sasvim drugačijim tempom u razredu i u nastavi na daljinu. Kako to uskladiti i kako uopće raditi istovremeno u "normalnoj" i online školi, pitaju se nastavnici.

Grad Zagreb: Osigurat ćemo zaštitu u školama

Napomenimo da će se od 11. svibnja moći izvoditi i laboratorijske vježbe, kakve se provode u srednjim školama i na fakultetima. Planira se i povratak maturanata na nastavu, a neslužbeno saznajemo kako je jedan od planova da se osmaši okupe zadnji dan nastave, kako bi se pozdravili i oprostili od osnovne škole. Očekuju se i daljnje upute za polaganje državnih matura.

Iz Ministarstva poručuju i kako "u sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti propisani od strane stručnjaka".

Ribić: Smanjenju plaća protivi se cijeli svijet, nitko to ne radi
Ribić: Smanjenju plaća protivi se cijeli svijet, nitko to ne radi

Zagrebačkim ravnateljima u četvrtak je stigao naputak Grada Zagreba da do 27. travnja anketiraju roditelje te Gradu dostave podatke o tome koliko bi učenika razredne nastave (od prvog do četvrtog razreda) od 11. svibnja počelo dolaziti na nastavu u školu, te koji bi bili uključeni u produženi boravak.

U zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje poručuju kako će u suradnji sa školama i vrtićima osigurati dostupnost dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i nadležnih službi. Maturanti i ostali učenici koji se ne mogu vratiti u svoje škole, poput, primjerice Gornjogradske gimnazije, ostatak ove godine odradit će u školama koje imaju jednu smjenu. 

- U Gradu Zagrebu nastavu u jednoj smjeni organiziraju 42 osnovne i 16 srednjih škola te će u slučaju ponovnog pokretanja redovitog odgojno-obrazovnog rada i redovite nastave svi zagrebački učenici imati organiziranu redovnu nastavu, poštujući pritom sve preporuke i upute nadležnih službi. Nadalje, slobodni smo izvijestiti kako Grad Zagreb u šk. godini 2019./2020. organizira prijevoz za 3.800 učenika iz 19 osnovnih škola sukladno čl. 69 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te će se za sve učenike koji će nastavu eventualno pohađati u drugoj školi također osigurati posebne linije organiziranog prijevoza učenika te tako osigurati njihov siguran dolazak u školu i odlazak iz škole - poručuje pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.