To je to što me zanima!

Ne nasjedajte: Ovo su 'dijelili' baš svi, a nema veze s istinom

Usporedbe izbjeglica s militantima ISIL-a, inzistiranje da u Europu dolaze samo muškarci, a žene i djeca ostaju u ratnim zonama te slične tvrdnje nisu istinite
Vidi originalni članak

Zasigurno ste na internetu i društvenim mrežama vidjeli fotografije i poruke koje se odnose na navodnu povezanost ISIL-a s izbjeglicama iz ratom pogođenih arapskih zemalja, poglavito Sirije. Neke su istražile najpoznatije medijske kuće poput BBC-a te otkrile pravu istinu koja se krije iza njih. 

1. Ovaj čovjek nije ISIL-ovac

Screenshot

Ova fotografija na Facebooku je podijeljena više od 100.000 puta. Priča koju nosi nema veze s istinom, tvrdi BBC. Fotografije insinuiraju da je muškarac na njima bivši militant ISIL-a koji se pretvara da je izbjeglica. 

On je zapravo zove Laith Al Saleh i bivši je zapovjednik Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv režima Bašara al-Assada. O njemu je prije nepunih mjesec dana pisala i agencija Associated Press.

2. Ne bježe samo muškarci

Screenshot

Ovakva fotografija želi prikazati izbjeglice kao većinom muškarce koji kukavički ostavljaju žene i djecu u ratnim zonama. Slučaj je istražio novinar Philip Kleinfeld na stranici Vice.com

Otkrio je da je fotografija izbjeglih muškaraca nastala u prilogu za CBC u kojem su pratili vlak koji je izbjeglice dovozio u München. Iz videa je uzet isječak na kojemu su samo muškarci, a kada se pogleda čitav materijal jasno je da na željezničkoj postaji ima i žena i djece.

3. Fotografija stara tri godine

Screenshot

Screenshot

Portal news360.com objavio je fotografiju na kojoj se navodni izbjeglica sa zastavom ISIL-a u ruci bori s njemačkom policijom koja mu želi pomoći. 

Istraga novinara stranice smashinglife.co.uk pokazala je da je ta fotografija stara tri godine i snimljena je tijekom pobune u Njemačkoj nakon okupljanja desničarske anti-islamske grupe 'Pro NRW' koja je nosila karikaturu proroka Muhameda. Zatim su se sučelili s tamošnjim muslimanima. 

Idi na 24sata

Komentari 311

  • decibel123 16.09.2015.

    Tko ste vi da nam namećete svoje viđenje istine? Još k tome i nije vaše ....Jadno....Istinu ne možete sakriti...

  • TončiZatopek 16.09.2015.

    Izbori odmah u pitanju je Hrvatska! Hrvatska mora imati čvrstu vlast koja zna sto hoće, sto može i koja zna sto radi, HDZ to definitivno jest! Gdje bude ovaj nesposbni premijer Milanović i ne sposobni ministri Ostojić, Grčić i Opačić usmjeravali emigrante-izbjeglice, sve države su zatvorile granice osim Hrvatske. Vlada Hrvatsku uništava gospodarski i demografski i kao da to nije dovoljno, još nas i islamiziraju, zbog svojih liberalnih stavova. Zašto Hrvatska nema jednog Orbana, zašto naši političari moraju uvijek biti neki aparačeki ili birokrati ponizni. Samo Tomislav Karamarko zna najbolje kako izvući državu iz krize sa njemačkim gospodarskim progrmaom, koji će konačno izvesti nas kao Njemačku iz kolotečine i neefikasnog ponašanja Kukuriku vlade koja ne zna i neće da radi na standardu grđana Hrvatske! Pozdrav iz Rijeke!

  • Petar1404 16.09.2015.

    BBC otkrio istinu???? nemojte da se moram valjat od smijeha, molim vas!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare