To je to što me zanima!

'Ne oformi li se ubrzo Vlada, bit će problema s proračunom'

Nadvit će se velik upitnik nad javne financije, dakle za financiranje cijele države, i zato molim sve koji sudjeluju da budu maksimalno ozbiljni, poručio je Boris Lalovac
Vidi originalni članak

Ustavni sud u četvrtak je na konferenciji za novinare objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u 'švicarcima' u one u eurima te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

- Očekivao sam da se ovako dobro završi. Ja sam cijelo vrijeme govorio da budemo mirni i doći će do pozitivnog ishoda. Građani su dugo čekali, agonija je trajala pet, šest godina, no ako uspijete usrećiti nekoga, a mi smo usrećili oko 200.000 ljudi, nema nikog sretnijeg od mene - rekao je ministar financija Boris Lalovac gostujući u RTL Direktu dodajući kako to smatra najvećim uspjehom u svom mandatu.

Na pitanje što je u cijelom procesu bilo najteže, Lalovac je rekao:

- Najteže je bilo pregovarati s bankama, a onda shvatite da oni cijelo vrijeme drže figu u džepu i da uopće nisu istinski htjele tu konverziju, nego su samo odugovlačile proces. Mi smo ušli u to s istinskim vrijednostima i namjerom da pomognemo građanima, a na kraju se ispostavilo da su oni samo špekulirali.

Proces na Ustavnom sudu nije gotov. Ako presudi da je neustavan država će bankama morati platiti odštetu od šest milijardi kuna. Lalovac kaže da se toga ne boji jer će to u konačnici morati platiti banke.

- Meni je bitno da su građani odahnuli i da ljudi već sada mogu dobiti manje dnevne obračune- rekao je.

Lalovac je komentirao koliko situacija oko izbora otežava postupak zaduživanja.

- Ovo je jedna vrlo ozbiljna situacija. Ukoliko se formiranje nove vlade otegne, doći će do velikih problema s proračunom. Nadvit će se velik upitnik nad javne financije, dakle za financiranje cijele države, i zato molim sve koji sudjeluju da budu maksimalno ozbiljni jer ukoliko bude novih izbora imat ćemo velikih problema s proračunom. Naći ćemo se u situaciji u kojoj Hrvatska nikad nije bila, morat ćemo dva puta imati u neka privremena financiranja za što nemamo ni zakonske ovlasti - izjavio je.

Lalovac je na kraju razgovora rekao je da spreman i u sljedećem mandatu biti ministar ukoliko mu premijer ukaže to povjerenje.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • 13.11.2015.

    Zauzdavanje banaka +, nova zaduživanja -, rezultat 1:1

  • Baba Vanga78 13.11.2015.

    zar nam ne cvijetaju ruže-ovaj je narod bedast što god kaže sdp vjeruju...

  • šator 13.11.2015.

    covijek se brine a mozda nece niti biti ministar finacija,kakve se drame sve rade ,moze se sve sutra preokrenuti,jer ovdje ne moras biti pametan nego mudro pregovarati i kupiti ministre,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare