To je to što me zanima!

'Ne ograničavajte broj taksija i ne ukidajte besplatnu vožnju!'

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne smatra prihvatljivom i dobrom odluku gradonačelnika Bandića da ukine besplatne vožnje taksijem i ograniči njihov broj
Vidi originalni članak

U prosincu je na gradonačelnikov prijedlog izglasano da od 1. travnja, taksisti ne mogu davati besplatne kilometre vožnje u početnoj cijeni. To je najviše udaralo na Taxi Cammeo i Uber koji su imali takve akcije. 

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN ) kaže da Grad Zagreb ima pravo odrediti najvišu početnu cijenu vožnje, ali odluku da u cijenu ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade ne smatraju tržišnom.

-Time su promotivne akcije poput, primjerice, startne cijene prijevoza bez naknade, u potpunosti onemogućene – poručuju iz AZTN-a koje vodi Mladen Cerovac.

Neizdavanje novih licenci taksistima, AZTN je dočekao na nož. Njima se sprečava dolazak konkurencije.

- Svako zakonsko ili faktično ograničavanje broja poduzetnika koji se bave nekom djelatnošću na određenom tržištu načelno nepoželjno sa stajališta tržišnog natjecanja. Takva ograničenja mogu se propisati samo iznimno te, u pravilu, mogu biti učinjena samo u slučaju postojanja nekog jasno definiranog javnog interesa kojim se može opravdati ograničavanje učinkovitog tržišnog natjecanja i, posljedično, smanjivanje koristi za potrošače. Slijedom toga, kada se propisom broj konkurenata ipak ograničava, trajanje ograničenja mora biti što kraće kako bi se zainteresiranim poduzetnicima što prije omogućio pristup konkretnom mjerodavnom tržištu. Stoga AZTN smatra da bi donošenje propisa kojim se izdavanje dozvola za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza u potpunosti onemogućuje na relativno dugo razdoblje od četiri godine, moglo predstavljati pravnu zapreku pristupu tržištu - zaključuju u AZTN-u.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • kanader 11.01.2016.

    Purgeri vi bi ste se jeftino ebali i vozili. Ne ide to tako, vožnju treba platiti.

  • JasenkaŠram 11.01.2016.

    Očigledan primjer pisanja teksta iz neznanja novinara i ostalih koji se bave ovom temom....u ostalim drzavama primjerice Njemačka na koju se svi volimo pozivat država je zaštitila SVOJE OBRTNIKE, ali ne kod nas u RH udri po domaćem, štitimo neprovjerene strane firme i to je problem Hrvata... Taksi prijevoz jer zakonski reguliran i za to nije kriv ni Bandić niti bilo tko drugi i određen je broj taksija u Zagrebu i šire....ne mogu svi nezaposleni voziti taksio jer moraju i taksisti od nečeg živjeti... Zaista nije jasno koga u ovom slučaju štiti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja....možemo samo insinuirati....

  • RankoĐurašin 11.01.2016.

    dežurna laprdala,postoje zakoni u EU po kojima je dozvoljen broj taksija na broj stanovnika,sad bi svi taksirali i to po mogučnosti na crno.Neče moči konačno da je NETKO na našoj strani.

Komentiraj...
Vidi sve komentare