To je to što me zanima!

Ne, ovo nije epizoda serije The Last of Us: Zabilježili prvi slučaj smrtonosne gljivične infekcije

Muškarac iz Indije koji se bavi proučavanjem gljivica kod biljaka zarazio se gljivicom Chondrostereum purpureum koja se pojavljuje samo kod biljaka. Ovo je prvi slučaj da je takva gljvica prešla s biljke na čovjeka
Vidi originalni članak

Gljivica koja obično napada biljke po prvi put je zarazila čovjeka. Prvi ovakav slučaj zabilježili su liječnici u Indiji kod muškarca koji je biljni mikolog i bavi se proučavanjem gljvica na biljkama, prenosi New York Post.

Liječnici u Consultant Apollo Multispecialty bolnici u Indiji zaprimili su 61-godišnjeg pacijenta koji se žalio na neprekidni kašalj, promukli govor, teško gutanje, bol u grlu i neprekidan umor u razdoblju od 3 mjeseca.

Osim navedenih simptoma, muškarac nije imao nikakvih drugih zdravstvenih problema i nije poznato gdje i kada se zarazio ovom gljivicom.

UPOZORIO AMERIČKI CDC 'Smrtonosna gljivična infekcija širi se alarmantnom brzinom, a testirani su imuni na lijekove'

Liječnici su ga poslali na pretrage - rendgen pluća bio je uredan, ali CT nalazi pokazali su da ima paratrahealni apsces u području vrata.

Paratrahealni apsces može blokirati dišne puteve i uzrokovati teške infekcije koje mogu dovesti do smrti, ako ih se na vrijeme ne prepozna i ne liječi.

Gljivična infekcija liječi se lijekovima, kao i antigljivičnom terapijom i kirurškom drenažom gnoja iz apscesa. Liječnici također preporučuju sprječavanje izlaganju faktorima koji mogu dovesti do infekcije.

Nakon što su čovjeku uklonili gnoj iz apscesa, poslali su ga na analizu u podružnicu WHO-a na sjeveru Indije na daljnju analizu. Muškarac je dobio dva lijeka koje je morao uzimati u periodu od dva mjeseca.

POHARALA INDIJU Što znamo o novoj epidemiji: Oporavili se od covida i onda preminuli od 'crne gljivice'

Liječnici su muškarcu dijagnosticirali Chondrostereum purpureum, biljnu gljivicu koja uzrokuje bolest srebrnog lišća kod biljaka.

Srebrni list inficira drvo i lišće nekih stabala, i mijenja im boju u srebrnasto sivu,a širi zrakom pomoću spora.

Znanstvenici vjeruju kako se čovjek zarazio tijekom obavljanja svog posla kao biljnog mikologa. Dugo je radio s “trulim materijalom, gljivama i raznim biljnim gljivicama”.

Znanstvenici navode kako dosad nije bilo zabilježeno da biljne gljivice mogu zaraziti čovjeka. Od svih vrsta gljiva na svijetu, postoji tek nekoliko stotina koje u isto vrijeme mogu zaraziti ljude, životinje i biljke.

- Tijekom proteklih nekoliko desetljeća pojavilo se više novih patogenih gljiva - napisali su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu koji se bavi medicinskom mikologijom.

PRVI POPIS WHO: Ovo su uzročnici gljivičnih infekcija koji prijete ljudima i sve su otporniji na lijekove...

- Pogoršanje globalnog zatopljenja i druge civilizacijske aktivnosti otvaraju Pandorinu kutiju za nove gljivične bolesti - navodi se u studiji.

Rastuće temperature mogu ubrzati broj mutacija koje se javljaju kod gljiva, povećavajući otpornost na lijekove i prilagođavajući ih za preživljavanje kod ljudi.

Liječnici su potvrdili da nakon dvije godine kontrolnih pregleda muškarac nije imao nikakvih komplikacija i da je bez bolesti. Također nije bilo dokaza koji bi pokazali da se bolest ponavlja.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • petarpan242 30.03.2023.

    svijet je prenapućen i sustavno se radi na prorjeđivanju.

  • zamzung 29.03.2023.

    Nova pandemija?

  • 29.03.2023.

    Što je iduće, računalni virus zarazio čovjeka?

Komentiraj...
Vidi sve komentare