To je to što me zanima!

'Ne znamo gdje je otac djeteta, s majkom smo se već susretali'

Dječaka, koji je jučer u zagrebačku bolnicu doveden s višestrukim prijelomima i ožljcima od gašenja čikova po cijelom tijelu, majka je navodno odgajala sama
Vidi originalni članak

Ravnatelj bolnice kaže da dvogodišnjak nije u životnoj opasnosti, rane se saniraju i sve je u redovnom procesu. Socijalna služba susretala se s majkom ranijih godina, a u zadnje vrijeme nikakvih postupanja nije bilo, niti nam itko javio da ona negdje odlazi raditi i da nekome ostavlja dijete. Dijete je sada zbrinuto u bolnici, rekli su iz Centra za socijalnu skrb.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sada policija obavlja svoj postupak jer je dijete zlostavljano pa se radi o kaznenom djelu, a socijalna služba sutra ide na razgovor s obitelji i iskoristit će sve mjere koja su im po zakonu dostupne nakon što obave obradu.

Socijalna služba će nakon obrade pokrenuti postupak, ali odluka o oduzimanju djeteta majci je na sudu. 

- Mi ćemo vjerojatno dati prijedlog da se dijete da nekom drugom u skrbništvo, ali to još ne možemo reći prije završetka obrade. Dijete će biti u bolnici dok to zdravstvene okolnosti zahtijevaju. Kada dijete bude za otpust, mi ćemo već znati gdje to ide i kakav prijedlog dajemo sudu. Tada ćemo vidjeti i hoćemo li dijete smjestiti temeljem naše odluke ili će to biti sudska odluka. Vidljivo je da kod djeteta ima i starijih rana. Znači, te rane je trebao neki liječnik utvrditi i trebalo ih je puno ranije prijaviti. A da je nama netko i ranije prijavio da se radi o zlostavljanju, mi bi reagirali iste sekunde. Nama za ovaj slučaj nitko nije rekao, ali temeljem obiteljskog zakona, roditelji imaju mogućnost povjeriti svoje dijete drugoj osobi. Ako se dijete nekome ostavlja dulje od 30 dana to mora biti ovjereno kod javnog bilježnika. Odgovornost na roditelju je da utvrdi da osoba kojoj dijete ostavljaju ima uvjete za skrbnika. To treba biti osoba od povjerenja za dijete. Po mojim saznanjima radi se o jednoroditeljskoj obitelji - rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tanja Brozić.

UŽAS U ZAGREBAČKOJ KLINICI U bolnicu dovela dječaka (2) s lomovima i ožiljcima od čikova

Podsjetimo, jučer je u zagrebačku bolnicu doveden su dječak s višestrukim prijelomima i ožiljcima od gašenja čikova po cijelom tijelu. Dječaka je čuvala jedna žena dok mama radi sezonu, a stanovali su u 'šupici' bez prozora.

Žena, inače u 50-im godinama, koja je dovela dječaka u bolnicu, djelovala je jako potreseno. Kako doznajemo, djevojka (19) prekjučer je ujutro pozvonila na vrata susjede, koja stanuje u istoj zgradi.

Rekla je da je dječak u dobi od 2,5 godina, kojega čuva, prije nekoliko dana pao niz stepenice i da misli da se teško ozlijedio. Desna ruka mu je bila natečena i boljela ga je na dodir. Ta je djevojka ispričala i da ne može voditi dijete u bolnicu jer zbog nekih svojih strahova ne izlazi iz stana.

Djevojka joj je predala i dječakove dokumente te se susjeda s njim zaputila u Klaićevu bolnicu. Navodno je djevojka molila susjedu da ne zove majku jer se plašila njezine reakcije. Dječaka je odvela na Hitnu. U Klinici za dječje bolesti potvrdili su da je dječak od nepune tri godine, rođen u listopadu 2016., u subotnjim jutarnjim satima, u pratnji susjede, zaprimljen na hitni prijam sa sumnjom na fizičko zlostavljanje.

Nakon dijagnostičke obrade i pregleda, liječnici su ustanovili da dijete ima svježi prijelom desne nadlaktične kosti, stare prijelome obje podlaktice, brojna nagnječenja i hematome te po cijelom tijelu ožiljke za koje se sumnja da su nastali gašenjem opušaka na dječjoj koži.

Liječnici su ostali šokirani time što su vidjeli, a ravnatelj Klaićeve, prof. dr. Goran Roić, rekao nam je da su iz bolnice odmah obavijestili policiju te da će se daljnjom obradom utvrđivati kako su točno nastale brojne ozljede i ožiljci na dječakovu tijelu.

Idi na 24sata

Komentari 95

  • 08.07.2019.

    U ovoj priči fali mnogo podataka. Nevedeno je prvo, kako sada policija obavlja svoj postupak, i oficijelne izjave još nema. Dali je dijete zlostavljano uopće, pa se u tom slučaju, ako .. radi o kaznenom djelu. Također, nakon dijagnostičke obrade i pregleda, liječnici su ustanovili i svježi prijelom desne nadlaktične kosti, ok ..i stare prijelome obje podlaktice, brojna nagnječenja i hematome.. te po cijelom tijelu ožiljke za koje se sumnja!?? da su nastali gašenjem opušaka na dječjoj koži.. dakle dali je doista iki se sumnja? Dali je zlostavljano se treba tek utvrditi. Postoji više varijanti kako je moglo doći do toga. Jedino što boli u svemu je stanje u kojem se mališan nalazi. A sve drugo, su vrlo osjetljive teme i smatram da treba biti dosta oprezan sa optužbama, a delikatne situacije kao ova zahtijevaju vrlo oreciznu analizu, prije javnoga linča. Od policije, do zakona o prekršajima i zlostavljanju, pa čak zapostavljanja roditeljske odgovornosti..i detaljnoga izvještaja liječnika. Dakle sa sigurnošću tvrditi bilo što od izgovorenih optužbi, bi bilo površno, a samim tim i nefer, koliko god to sada zvučalo obratni. Ništa se nebi trebalo poduzimati i osuđivati, prije nego se do detalja utvrdi, što se doista dogodilo.

  • 08.07.2019.

    Ne kužim, ako je netko štićenik centra za socijalnu skrb, ne bi li socijalni radnici trebali imati obavezu redovitih obilazaka terena i kontrole stanja i uvjeta u kojima žive štićenici, pogotovo njihova djeca? Troši li se socijalna pomoć adekvatno i svrhovito, brine li se o djetetu, u kakvim uvjetima se stanuje i živi? Onda slušam ovu plavušu - neradnicu iz Centra, koja trabunja da oni, kao i uvijek (?!), promptno reagiraju, jer su se napokon uspjeli izvući iz (klimatiziranih) ureda i primiti se posla kojeg su propustili obaviti, a za koji su plaćeni? Promptno reagiraju? Kada? Nakon prijave liječnika iz bolnice i policije? Uz dijagnosticiranu pothranjenost i stare prijelome kostiju djeteta, što znači da zanemarivanje i zlostavljanje nije od jučer, već je siroto malo mučeno dulje vrijeme, možda i od rođenja. Pa, gdje su ti vrli socijalni radnici bili dosad? Što su radili? Zašto dijete već odavno nije oduzeto tom šljamu?.......Sve to treba rastjerati i potjerati na cestu. Nikakve koristi od takve socijalne službe - samo proračunski teret, izvor stalnih skandala i vječiti razlog za uzrujavanje!

  • mrTrobec 07.07.2019.

    Ima ljudi koji uz najveće želje i maksimalan napor nisu sposobni sami o sebi brinuti a kamo li o djeci zato tu nastupa država i socijalna služba.Nastupa li? Rijetko,nevoljko,nestručno i pogrešno a najčešće kasno.Otac postoji,što je učinjeno da plati alimentaciju? Ništa, baš ništa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare